İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

TSK'dan belediyeye geçen, hizmetlerini görevde yükselmede saydırabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Aralık 2015 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TSK'dan belediyeye geçen, hizmetlerini görevde yükselmede saydırabilir mi?

SORU: TSK da astsubay olarak 15 yıl süreyle görev yaparak, 2014 yılında kendi isteğimle ayrıldım ve açıktan atama yoluyla belediyede memuriyete geri döndüm. Sorum şu, görevde yükselme sınavlarına girebilmem için hizmet yılı şartı bulunmaktadır. TSK da (926) geçen sürem 657 deki görev süreme dahil edilebilir mi? Ediliyorsa ne yapmam gerekiyor? İlginiz için teşekkür ederim...

CEVAP: Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik, tüm belediyelerin ve mevcut il özel idarelerinin ortak yönetmeliğidir.

Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesi şu şekildedir:

"Bu Yönetmelik kapsamındaki kadrolara atanabilmek için son müracaat tarihi itibariyle 5 inci maddede öngörülen alt görevlerde toplam en az bir yıl çalışmış olmak."

Ancak yeni kurulan mahalli idarelerde ilk yıl bu süre şartı aranmayacağı belirtilmiştir.

Bu hüküm, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'in 6 ncı maddesinde yer alan "Kurumlar, görevin niteliği itibarıyla görevde yükselme suretiyle atanacak personel için bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süresi arar." hükmüyle uyumludur. Ancak maddenin devamında yer alan, "İlan edilen kadro veya pozisyon için bu şartı sağlayan personel bulunmaması durumu hariç olmak üzere, bu sürelerin en az altı ayının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olması esastır." hükmü düşünüldüğünde, mahalli idareler yönetmeliğin 6 ncı maddesindeki bu ibarede bir ifade bozukluğu olduğu düşünülmektedir.

Bu maddede yer alan "alt görevlerde toplam en az bir yıl çalışmış olmak" şartının "görev yapılan mahalli idaredeki alt görevlerde toplam en az bir yıl çalışmış olmak" olarak ele alınması gerekmektedir. Zira, mahalli idareler yönetmeliğinin 7 nci maddesinde her bir unvanlı kadro için aranan alt görev süreleri, yardımcı hizmetler grubunda yer alan kadrolar için 4 yıl; diğerleri için 2 yıl olarak belirlenmiştir. Genel Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında da "Kurumlar atanılacak görevin niteliği itibariyle aranacak hizmet sürelerini, Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendi hükümlerine göre değerlendirerek kendi kurumlarında ve diğer kurumlarda geçen süreleri dikkate alarak belirler." hükmü vardır.

Bu bilgiler ışığında, örnek olarak, 4 üncü dereceli "şef" kadrosuna atanabilmeniz için:

1- 657 sayılı Kanun'un 68/B maddesi çerçevesinde, lisans mezunu olmanız durumunda en az 8 yıl toplam hizmet sürenizin bulunması gerekir; astsubay olarak geçirdiğiniz 15 seneyi bu süreden saydırabilirsiniz.

2- Mahalli idareler yönetmeliğinin 6 ncı maddesi çerçevesinde, görev yaptığınız belediyede en az 1 yıl çalışmanız gerekir; astsubay olarak geçirdiğiniz süreyi bu süreden saydıramazsınız.

3- Mahalli idareler yönetmeliğinin 7 nci maddesinin e/2 bendi çerçevesinde, "bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, veznedar, anbar memuru, ayniyat memuru, belediye trafik memuru, bilet satış memuru, evlendirme memuru, gemi adamı, koruma ve güvenlik görevlisi, gişe memuru, memur, mutemet, sayaç memuru, tahsildar, şoför" kadrolarında ayrı ayrı veya toplam en az 2 yıl çalışmanız gerekir; astsubay olarak geçirdiğiniz süreyi bu süreden saydıramazsınız.

Özetlemek gerekirse, 926 sayılı Kanun'a tabi astsubay olarak geçirdiğiniz hizmet sürelerini, "toplam hizmet süresinden" saydırabilirsiniz; ancak, "kurumda geçen hizmet süresinden" ve "alt görev şartı ve süresinden" saydıramazsınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber