3 bin liraya çoban bulamadı, yurt dışından getirdi

Tokat'ta 3 bin TL'ye istediği şartlarda çalışan çoban bulamayan iş adamı Gürcistan'dan çoban getirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2015 13:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
3 bin liraya çoban bulamadı, yurt dışından getirdi

Tokat merkeze bağlı Batmantaş köyünde Bursa'da yaşayan işadamı hayvancılık üzerine AB destekli tesis yaptı. Memleketine 2013 yılında yaklaşık 1 milyon 700 bin TL'lik yatırım yaparak küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan iş adamı Salih Uçak, çalıştırdığı çobanlardan istediği verimi alamayınca çoban ithal etti. Bir arkadaşının vasıtasıyla Gürcistan'dan çoban getirten Uçak, en çok sıkıntı çektikleri konun başında çoban bulma meselesi geldiğini ifade ederek "Çevremize faydalı olalım diye ne kadar insan getirdim. Ciddi paralar verdim. Bir aileye 3 bin lira maaş verdim. Babası ve oğlunu sigortalarını ödeyerek çalıştırdım ama netice alamadım. Sonra bir arkadaşımla irtibata geçtim Gürcistan'dan iki çoban getirdi. İki aydır burada çalışıyorlar. Çobanların çalışmalarını Bursa'dan ahırda bulunan kameralardan izleyebiliyorum. Mükemmel çalışıyorlar kendilerinden memnunum. Kendilerinden çok verim aldık. Ben de iki ayda üç ayda bir gelip koyun ve kuzularla uğraşıyorum. Stres atıyorum, deşarj olarak işime dönüyorum" dedi.

"TOKAT'TA ÇOBAN BULMAK ZOR"

Uçak, çobanlık mesleğine başka bir gözle bakılarak küçümsendiğini ifade ederek, "Çobanlık güzel ve mübarek bir meslektir. Çobanların bilinçli olması lazım ki verim alsın. Türkiye'deki sıkıntı bu çobanların bilinçli olması lazım. Sürü yöneticisi adı altında kurslar veriliyor ama yetersiz. Bunların değişmesi lazım. Dolayısı ile Tokat'ta çoban bulması çok zor. Türkiye'nin hemen hemen her tarafında bu sorun var. Afganistan, Suriye'den gelen insanlarla biraz daha bu sektör rahatlamış gibi. Çünkü gelenlerin yüzde 10-15'i hayvancılık sektöründe çalışmaya başladılar. Türkiye'de eğitim düzey düşük olan insanlara çoban diye hitap ediyorlar. Avrupa'da bu tam tersi. Tam eğitilmiş hatta ve hatta bir veteriner kadar yetişmiş insanlar çobanlık yapıyorlar" diye konuştu.

GÜRCİSTAN'DA YAŞAYAN AZERİ TÜRKLERİ TOKAT'TA ÇOBANLIK YAPMAYA BAŞLADI

Gürcistan'dan Tokat'a çobanlık yapmaya gelen bir çocuk babası Azeri Serukan Zelilo, Türkiye'de çobanlık yapmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, "Azerbaycan'da 5 sene çobanlık yaptım. Burada çalışmaktan mutluyum" dedi. 5 çocuk babası Erkan Zelilo ise sabahın erken saatlerinde çalışmaya başladıkların ifade ederek, "Günlük olarak seher vakti hayvanları yemliyoruz, ahırın temizliğini yapıyoruz. Burada çalışmaya alıştık. Birbirimize yardımcı olarak çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan, yaylada koyun otlatan çobanların kar yağması nedeniyle hayvanlara ahırda bakmaya başladığı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber