Erdoğan-Obama dayanışması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile krizin iki ülkeye de zarar vereceğini belirterek "Derdimiz bölge barışı" dedi. ABD Başkanı Obama ise "Türkiye'nin sınırlarını korumasını destekliyoruz" diye konuştu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 02 Aralık 2015 06:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan-Obama dayanışması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir ay içinde üçüncü kez ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı sebebiyle Paris'te bulunan Erdoğan ile Obama'nın görüşmesi 45 dakika sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şu mesajları verdi:

DAEŞ MÜCADELESİ: Görüşmemizin ana başlığı DAEŞ terör örgütüne karşı verdiğimiz ortak mücadeledir. Koalisyon güçleri olarak Suriye'de verilen mücadelenin detayları üzerinde durduk.

DERDİMİZ ÇÖZÜM: İkinciadım son dönemde Rusya- Türkiye arasında meydana gelen gelişmeler. Bunun değerlendirmesini yaptık. Buradaki derdimiz özellikle bu işin diplomatik başlıklar altında ve söylem içinde neticeye kavuşturulması. Zira bölgedeki gerilimler bizleri de üzmekte. Her iki tarafa da zarar verir. Derdimiz buradan zararla çıkmak değil, tam aksine bunu barışa dönüştürmek suretiyle bölge barışına katkıda bulunmak.

VİYANA SÜRECİ: Bir diğer adım Suriye'deki yönetimin, geçici bir hükümetle, özellikle Viyana Süreci adını verdiğimiz çalışmaların başarılı bir neticeye kavuşturulması. Şu ana kadar memnuniyetle sürdürülen bu çalışmanın bir an önce neticeye varması inanıyorum ki bölgeye farklı bir rahatlama getirecektir.

SOYDAŞLARIMIZ BOMBALANIYOR: Bayır Bucak Türkmenleri'nin olduğu bölge, DAEŞ'in olduğu bir bölge değil. Soydaşlarımızın, akrabalarımızın olduğu bölge. Buranın sürekli bombalanması ve son 3 ayda 500'ü aşkın insanın öldürülüyor olması dünya barışı adına üzücü gelişme. Temenni ederiz ki bunları da süratle aşarız.

Moskova belgeleri açıklamıyor

CumhurbaşkanıErdoğan, Rusya lideri Putin'in, Türkiye'nin DAEŞ'ten petrol aldığı yönündeki iddiasına ilişkin, "Böyle bir şey ispat edildiği anda ben bu makamda durmam. Ama Sayın Putin'e diyorum, 'Sen o makamda durur musun?'" demişti. Erdoğan'ın bu açıklamalarına karşılık Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Mevcut durumda önemli olan, bu bilgiye sahip olmak, bir şeyleri ispat etmek için değil, terörle mücadelede kullanmaktır" yanıtını verdi.

S-400'ler masaya yatırıldı

CumhurbaşkanıErdoğan'ın ABD Başkanı Obama ile yaptığı görüşmenin perde arkasına SABAH ulaştı. Edinilen bilgilere göre Erdoğan Rusya'nın Suriye'nin kuzeyine yerleştirdiği S-400 füzelerinin tüm koalisyonu tehdit ettiğini, DAEŞ ile mücadeleye zarar vereceğini savundu. Türkiye'nin haklılığına vurgu yapan Obama ise "Hava sahanızı ihlal ettiler. Bunu Putin'e de söyledim. 'Gerilimin kimseye faydası olmaz, beraber çalışalım' dedim" diye konuştu.


Erdoğan Katar'a giti

Paris'tekigörüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Bourget Havalimanı'ndan Katar'ın başkenti Doha'ya gitti. Baba Emir Şeyh Hamad bin Khalifa Al Thani, Erdoğan onuruna akşam yemeği verdi. Yemeğin ardından oteline geçen Erdoğan, Türk vatandaşlarıyla da sohbet etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber