Davutoğlu: Yeni Anayasa'yı CHP ile yapabiliriz

Seçim esnasında birbirimize kırıcı şeyler söylemiş olabiliriz ama nihai kertede bu ülkenin geleceği için iktidar ve muhalefetin bir araya gelmesi önem taşıyor.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 02 Aralık 2015 08:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu: Yeni Anayasa'yı CHP ile yapabiliriz

Nuri ELİBOL BRÜKSEL- ANKARA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni Anayasa konusunda bütün partilerle bir araya geleceğini ancak CHP ile birlikte bir Anayasa reformunu hayata geçirebileceklerini söyledi. Davutoğlu, Brüksel temaslarının ardından Ankara'ya dönüş yolunda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı:

¥ Patriotlar Suriye'den gelen tehdidin azaldığı düşünülerek geri çekilmişti. Türkiye, NATO'dan hava sahasını güçlendirecek herhangi bir talepte bulundu mu?

NATO tam bir dayanışma gösterdi. NATO Genel Sekreteri ile görüşmemiz de son derece iyi oldu. Haritayı açıp Rusya'nın bölgede yapmak istediklerini, asıl niyetini anlattım. Çünkü Rusya'yı bizim kadar kimse bilmez. Onların dilini biz gayet iyi anlarız. Görüşmede ayrıca Rusya ile Ukrayna gelişmeleri bağlamında NATO'nun yeni stratejisi ve bu krizler neticesinde alması gereken tedbirleri de konuştuk.

¥ Muhalefet liderlerinden randevu talep edeceğini söylediniz. Yeni Anayasa konusunda destek vereceklerini düşünüyor musunuz?

Hükümet programının okunduğu gün TBMM Başkanı'nın odasında CHP ve MHP liderleri ile görüşmemiz güzel bir başlangıç oldu. Seçim esnasında birbirimize kırıcı şeyler söylemiş olabiliriz ama nihai kertede bu ülkenin geleceği bağlamında iktidar ve muhalefetin bir araya gelmesi önem taşıyor. İlk adım bütçeydi. Bütçe konusunda bir uzlaşma sağlarsak kalıcı bütçe bağlamında sonra diğer reform ve yasaları ki birçoğuna itiraz edileceğini düşünmüyorum.

Gelecek hafta bir programda ayrıca zikredeceğim. 3 aylık 6 aylık, 1 yıllık reform ve vaatler takvimini hayata geçireceğiz. Geçen seneden kalan bazı reformlar var. Kişisel hakların korunması gibi... İnsan hakları alanında atılacak reformlar ve kalan reformlar var. Şeffaflık, siyasi etik, bunlar benim sunduğum fakat yetişmediği için kalan reformlar. Alevi vatandaşlarımızın hakları ile ilgili düzenlemeler var. Bunlara herhangi bir itiraz geleceğini düşünmüyorum.

İÇ TÜZÜK REFORMU ŞART

Diğer önemli bir husus da iç tüzük meselesi. Parlamento'nun daha hızlı çalışabilmesi ve denetimin daha etkin yapılabilmesi için muhalefetin de taleplerini göz önüne alan bir iç tüzük reformunun faydalı olacağı kanaatindeyim.

Anayasa için iki yol takip edilebilir. İlki bütün anayasanın tekrar yazımı ki, bu hep gündemimizde olacak. Çünkü bizim anayasa yamalı bohça gibi düzeltiliyor ama bazı yerlerde başka sıkıntılar doğuruyor. Ama bu yapılana kadar da üzerinde mutabık kalınan, geçmiş anayasa reformu çalışmalarında mutabık kalınan hususlar ile bizim istikşafı görüşmelerde CHP ile mutabık kaldığımız bazı hususlar var. Bunları barındıran iyi bir anayasa reformu paketi ile anayasayı birlikte değiştirebileceğimiz iradesini de güçlendirecek bir çalışmayı öne alabiliriz. Sonra da kalıcı bir anayasanın birlikte yazımı konusunda geniş kapsamlı bir mutabakat ile neler yapabileceğimizi kendileri ile konuşacağım.

¥ Sıfırdan bir anayasa yazımı için 4 parti arasında bir iyi niyet uzlaşma zemini oluşturmaya çalışacak mısınız yoksa CHP yeterli mi?

Hepsi ile konuşacağım, hiçbir yöntem empoze etmeden 'yöntemi de birlikte konuşalım' diyerek konuşacağım. Hatta bütün bunu takvim içinde sivil toplum temsilcileri ile de bir görüşme programı oluşturacağım. Aydınlarla ilgili konularla sivil toplum temsilcileriyle. Ama hepsi ile olursa ne ala. Olmazsa asgari müştereklerle temel felsefede anlaştığımız hangi parti ise onunla da bu yola beraber çıkmayı düşünebiliriz. Aksi takdirde anayasa yapamıyoruz.

Veya şöyle olabilir en asgari müşterekte anlaştığımız parti ile yola çıkar, sonra diğer partilerin kanaatlerini de içine alacak bir yöntem düşünülebilir.

¥ Tahir Elçi'nin ailesine taziye ziyaretinde bulunacak mısınız?

Taziye için telefonla aradım. Sare Hanım da eşi ile görüştü. Diyarbakır'a gidersem de taziye için ziyarette bulunacağım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber