Anayasa Mahkemesinden haberleşme özgürlüğü kararı

-Yüksek Mahkeme, ceza infaz kurumunda bulunan hükümlünün, bir gazetenin forum sayfasında yayımlanmak üzere göndermek istediği yazısına el konulması nedeniyle haberleşme özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2015 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anayasa Mahkemesinden haberleşme özgürlüğü kararı

Anayasa Mahkemesi, ceza infaz kurumunda bulunan hükümlünün, bir gazetenin forum sayfasında yayımlanmak üzere faks yoluyla göndermek istediği yazısına el konulması nedeniyle haberleşme özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, "devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak" suçundan hapis cezasına çarptırılan M.K, Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumundan bir gazetenin forum sayfasında yayımlanmak üzere faks yoluyla yazı göndermek istedi.

İnfaz Kurumu Disiplin Kurulu, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun uyarınca "Hudeybiye Köyü-İmralı Adası" başlıklı yazının alıkonulmasına karar verdi.

M.K'nın, konuyla ilgili Kırıkkale İnfaz Hakimliğine yaptığı şikayet kabul edilmedi. İnfaz Hakimliğinin kararına karşı yapılan itiraz da Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesince reddedildi.

M.K, bunun üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkeme, başvurucunun Anayasa'nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Kararda, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) haberleşme özgürlüğünün yanı sıra içeriği ve biçimi ne olursa olsun haberleşmenin gizliliğini de güvence altına aldığı belirtildi.

Bu kapsamda bireylerin karşılıklı ve toplu olarak sözlü, yazılı ve görsel iletişimlerine konu olan ifadelerinin gizliliğinin sağlanması gerektiği ifade edilen kararda, posta, elektronik posta, telefon, faks ve internet aracılığıyla yapılan haberleşmenin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiği anlatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber