Meslekî eğitime hazırlık sınıfı darbesi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Ekim 2006 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bütün liselerin 4 yıla çıkarılarak 1. sınıfın hazırlık olarak okutulması, teknik ve endüstri meslek liselerini zora soktu.

Meslek liselerinin hazırlık sınıfında okuyan öğrencilerin neredeyse yarısı sınıfta kalınca, bazı bölümler kapatılmak zorunda kaldı. Özellikle sanayisi gelişmemiş yerleşim yerlerindeki endüstri meslek liselerinde teknik öğretmenler norm kadro fazlası durumuna düştü.

Milli Eğitim Bakanlığı, geçen yıl 3 yıllık lise eğitimini 4 yıla çıkardı. Buna göre ilköğretimden mezun olan öğrenci istediği bir liseye kaydolarak, hazırlık sınıfını okuyor. Öğrenciler, tüm liselerde aynı müfredat doğrultusunda 13 ders görüyor. Hazırlık sınıfını geçen öğrenci, aynı okula devam edebildiği gibi tasdiknamesini alarak başka bir okula da kaydını yaptırabiliyor. Ancak meslek liselerine kayıt olan öğrencilerin yüzde 50'ye yakını, fen ve Anadolu liseleri gibi hazırlık eğitimine tabi tutulunca sınıfta kaldı. Sınıfta kalanlar, çıraklık eğitim lisesi gibi meslek okullarına alındı. Uygulamanın meslek lisesi öğrencileri için ağır bir müfredat programı içerdiğini belirten İzmir Çınarlı Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Kerim Kaşka, ?Bu öğrenciler fen ve sayısal ağırlıklı bu programlarda başarılı olsalardı zaten meslek lisesine gelmezdi.? dedi. Okullarında geçen yıl okuyan 40 öğrenciden 25'inin sınıfta kaldığını bildiren Kaşka, ?Hazırlık sınıfında 13 ders var. Çocuğun kapasitesi 7-8 ders iken birdenbire aşırı yüklenildi. Çocuk tabii ki başarısız olur.? diye konuştu. Aydın Mimar Sinan Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Fevzi Mercan ise, hazırlık sınıfı uygulaması yüzünden Aydın'daki 17 meslek lisesinin tamamında sanayinin belkemiği olan motor, metal işleri, tesviye ve ağaç işlerine öğrenci kaydolmadığını, bu nedenle teknik öğretmenlerin yüzde 70'inin atıl kaldığını kaydetti. İzmir Buca Endüstri Meslek Lisesi metal işleri bölümüne her yıl 120 öğrenci alırken, bu yıl sadece 17 kayıt yapıldı. 80 öğrenci kapasitesili mobilya dekorasyon bölümüne 23, 120 kapasiteli yapı bölümüne 6, tesviye bölümüne 18 öğrenci kayıt yaptırdı. Lisede 10 teknik öğretmen norm fazlası durumuna düştü. Aydın Endüstri Meslek Lisesi'nin mobilya ve metal bölümlerine hiç başvuru olmadı. Denizli Çivril Endüstri Meslek Lisesi'nin yapı ressamlığı ve kuyumculuk bölümleri ise kapandı.

Hazırlık sınıfında okutulan dersler:

Dil ve anlatım, Türk edebiyatı, din kültürü ve ahlak bilgisi, tarih, coğrafya, matematik, kimya, fizik, biyoloji, sağlık bilgisi, yabancı dil, beden eğitimi, tanıtım ve yönlendirme. Meslek liselerinde ayrıca bilgi ve iletişim teknolojileri dersi ile seçmeli spor ve bilgisayar dersleri var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber