Davutoğlu: Soğuk savaşın iki ülkeye de faydası olmaz

Başbakan Ahmet Davutoğlu Bakü'de konuştu. Davutoğlu, Rusya ile ilgili "Soğuk savaş yöntemlerine dönmenin iki ülkeye de faydası olmaz" diye konuştu

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 04 Aralık 2015 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu: Soğuk savaşın iki ülkeye de faydası olmaz

Başbakan Ahmet Davutoğlu Azerbaycan Diplomasi Akademisi'nde konuştu. Konuşmasından satır başları şöyle:

Brüksel'de yaptığım konuşmada Türkiye olmadan Avrupa'nın geleceği tayin edilemez demiştim.

Türkiye-Azerbaycan ilişkileri anlaşılmadan Asya anlaşılamaz. Bizim aldığımız bütün kararlar bu coğrafyada etkisini gösterir.

Türkiye için artık hattı diplomasi yoktur sathı diplomasi vardır. Satıh da bütün dünyadır. 2009'da Dışişleri Bakanı görevine geldiğimizde 9 ülkede konsolosluğumuz vardı. Şimdi 39 ülkede temsilciliğimiz var.

Biz bütün insanlığa kardeş olarak bakar, her coğrafyada onların meselelerine onların gözünde bakmaya çalışırız. Biz bütün insanları kardeş, bütün ülkeleri saygın bütün kıtaları kardeş kabul eden bir yaklaşıma sahibiz.

Suriye'de katil ve barbar terör örgütlerinden ve katil bir rejimden kaçan kardeşlerimize kapılarımızı açtık.

SURİYE KRİZİNİ TÜRKİYE SIRTLADI

Suriye krizinin bütün bedelini Türkiye sırtlanmış gidiyor.

Türkiye'nin yükselişinde Azerbaycan'ın Azerbaycan'ın yükselişkinde Türkiye'nin katkısı vardır. Biz karşılıklı otursak bile tek bir heyet gibi oturuyoruz. Birlikte planlarız, birlikte yürürüz.

Azerbaycan'ın işgal altındaki toprakları işgalden kurtuluncaya kadar Türkiye'nin yanında olduğunu söylemek isterim.

Ermenistan'a da çağrıda bulunmak isterim. Size ait olmayan toprakların geri verilmesi konusunda barış sürecine girilirse biz de bu süreci destekleriz.

Kültür, enerji, ticaret konularında Azerbaycan Türkiye ve Gürcistan'ın attığı adımlar Kafkasya'ya barış getirecektir.

RUSYA HER ZAMAN KARDEŞİMİZDİR

Türkiye Rusya ilişkileri AK Parti döneminde çok daha gelişmiştir. Hatta yurtiçinde bu noktada eleştirildik. NATO üyesi bir ülkenin Rusya'yla samimi olması pek çok eleştiriye maruz kaldı. Biz Rusya'yı her zaman kardeş olarak gördük. Rus halkına karşı en ufak bir olumsuz fikre duyguya sahip değiliz.

Rus halkı onurlu bir halktır biz saygı duyuyoruz. Türkiye kimseye tepeden bakmaz ama kimsenin tepeden bakmasına da izin vermez.

Herkesin sınırılarına saygı gösteririz, sırnırlarımıza da saygı gösterilmesini isteriz.

Rusya'nın Türkiye'ye karşı olumsuz bir kampanya başlatmasını kabul edemeyiz. Soğuk savaş dönemini andıran kampanyalara hiç girmeyelim. Oturup konuşalım.

Biz kimsenin sınırını ihlal etmedik ama bizim sınırımız ihlal edili. Dostça şunu söyledik, lütfen bu sınırların yeniden ihlaline izin vermeyin.

DEFALARCA UYARDIK

Defalarca Türkiye üzerinden Türkmen dağları bombalandı. Biz defalarca uyardık.

Gözümüzün önünde Türkmen Dağı'nda Türkmenler katledilirken DAEŞ'in olmadığı yerde sivillere bomba yağdırılırken sabırla bekledik.

24 Kasım'da milleyeti bilinmeyen bu uçak Türkiye'ye saldırıda bulunabilirdi.

Uçak Türkiye sınırları içinde hedef alındı sınırdan çıkınca düştü. Bu saldırı mahiyeti taşımaz. Bunun için de kimseye hesap vermeyiz.

Dün iki Dışişleri Bakanı bir görüşme gerçekleştirdi. Rusya'ya bazı somut teklifler sunuldu. Bunlar hala geçerlidir.

Biz Rusya'ya ambargo uygulanırken şeffaflıkla Rusya'nın yanında olmuştuk. Ekonomik ambargolar çif yönlü etki yapan araç gibidir. Karşı tarafa zarar verirken kendinize de zarar verirsiniz. Ekonomik ambargolarla Türkiye'yi dize getireceğini düşünenler yanılırlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber