ÖSYM'den ÖSS eleştirisi

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 11 Ekim 2006 11:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSS'ye her yıl 1.5 milyon öğrenci katılıyor

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ünal Yarımağan Türkiye'deki ÖSS sistemini eleştirdi. Yarımağan ''sadece test usülü sınav yapan ve tüm üniversitelere tek bir sınavla öğrenci yerleştiren başka bir ülke yok ''dedi.

ÖSYM Başkanı Yarımağan, kendi kurumunun hazırladığı ÖSS'ye tepki gösterdi.

Geçtiğimiz ay katıldığı 'Üniversiteye Giriş ve Sınavlar' konulu uluslararası konferansta edindiği izlenimleri anlatan ÖSYM Başkanı "sınav yapmayan ülke yok ama bizim gibi tek sınavla öğrenci alan başka bir ülke de yok" diye konuştu.

"Ucu açık sorular sorulmalı"

ÖSS'de sadece test usülü sorulara yer verilmesinin yanlış olduğunu anlatan

Yarımağan, diğer ülkelerde testin yanı sıra açık uçlu sorular da yöneltildiğini kaydetti.

Yarımağan sınav sistemindeki şikayetlerin azaltılması için adaylara açık uçlu sorular yöneltilmesi gerektiğini belirtti.

Yarımağan'ın aktardığı bilgilere göre ABD'deki uygulamada öğrencilere testin yanı sıra bir paragraflık metin yazdırılıyor. Diğer birçok ülkede ise sınavın tamamı test dışında sorulardan oluşuyor.

ÖSYM Başkanı Türkiye'de de bu sisteme geçilmesi gerektiğini söylüyor, ancak bunun şu anki şartlarla pek mümkün olmayacağını da hatırlatıyor.

"Öğrenci sayısı azaltılmalı"

ÖSYM Başkanı'na göre yeni bir sisteme adım atabilmek için, sınava giren öğrenci sayısının azaltılması gerekiyor.

Türkiye'de hala üniversite sınavına 1.5 milyon kişi giriyor. Yarımağan, "bu sayıyı 500 bine düşürmeden daha etkin bir sınav sistemine geçmek mükün değil" diyor.

Yarımağan, sayının azalması için ise tek çözüm olarak meslek lisesi mezunlarının üniversiteye yönelmek yerine iş hayatına katılması formülünü öneriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber