Yabancı öğrencilere imam hatip eğitimi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2006 11:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türkiye Diyanet Vakfının (TDV) uyguladığı program kapsamında Türkiye'ye getirilen 15 ülkeden 325 öğrenci, imam hatip eğitimlerini Kayseri'de sürdürüyor.

Türkiye'de imam hatip eğitimi almak için ülkelerindeki Türk büyükelçiliklerine ve konsolosluklarına baş vurarak, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Türkiye'ye gelen, MEB ve TDV'nin programı kapsamında Mersin ve Balıkesir'de eğitim gören 325 yabancı öğrenci, 2006-2007 eğitim öğretim döneminde Kayseri'ye nakledildi.

Tayland, Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Kosova, Bosna Hersek ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden 325 öğrenci, Mustafa Germirli İmam Hatip Lisesinde yatılı olarak öğrenimlerini sürdürüyor.

Okul Müdürü Muhammet Karaduran, Milli Eğitim Bakanlığının 1993 yılında başlattığı uygulama kapsamında, Orta Asya ve Balkanlardaki bazı ülkelerden gelen Müslüman öğrencilere lise düzeyinde imam hatip eğitimi verildiğini söyledi.

Öğrencilere, ilahiyat fakültelerinde de eğitim görme olanağı tanındığını belirten Karaduran, şu bilgileri verdi:

?Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Diyanet Vakfı arasında imzalanan protokol çerçevesinde ülkemize gelen yabancı uyruklu öğrencilere, lise düzeyinde imam hatip eğitimi veriyoruz. Öğrencilerin ulaşım, barınma, kırtasiye, yiyecek ve giyecek ihtiyaçları vakıf tarafından karşılanıyor. Ailelerinin talep etmesi durumunda öğrenciler, yarı yıl veya bayram tatillerinde kendi imkanlarıyla ülkelerine gidebiliyorlar. Vakıf, öğrencilerin yılda 1 kez ülkelerine gidip dönmelerinin ücretini karşılıyor.?

Karaduran, lise 1. sınıf öğrencilerine ilk dönem Türkçe ağırlıklı ders verildiğini, ardından normal müfredatı uyguladıklarını kaydederek, ?Liseden mezun olan öğrenciler, ilahiyat fakültelerine kayıt yaptırabiliyorlar. Fakülteyi bitiren öğrenci, yüksel lisansını ve doktorasını da yapabiliyor. Bu sürede öğrencinin her türlü masrafı, Türkiye Diyanet Vakfınca karşılanıyor. Öğrenciler, bu sürecin ardından ülkemizde veya kendi ülkelerinde uygun alanlarda çalışma olanağı bulabiliyorlar? dedi.

Öğrenciler de Türkiye'de öğrenim görmekten memnun olduklarını dile getirerek, ?Burada her türlü ihtiyacımız karşılanıyor. Çok iyi eğitim alıyoruz. Eğitimimizi tamamladıktan sonra ülkemize dönüp, vatandaşlarımıza hizmet edeceğiz. Bize bu imkanı sağlayan Türk yetkililere teşekkür ederiz? dediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber