Sözleşmeli öğretmen atamalarında hata var

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl 4/B'li statüsünde sözleşmeli öğretmen görevlendirmesi yapmaya başladı. 657'de yapılan düzenlemeye göre norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması halinde ve zorunlu hallere münhasır olmak üzere 4/B'li istihdamı yapılabilmektedir. Ancak Bakanlık, kadrolu öğretmenin atanmak için sıraya girdiği okula, sözleşmeli öğretmen görevlendirmesi yapmıştır. Oysaki öncelik kadrolu öğretmende olmalıdır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ekim 2006 09:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sırada bekleyen kadrolu öğretmen var iken sözleşmeli öğretmen ile sözleşme yapılabilir mi?

31.03.2006 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5473 sayılı kanun hükümleri gereğince sözleşmeli öğretmenler 4/C kapsamından 4/B kapsamına alınmışlardır.

5473 sayılı kanunun 3.maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (B) bendinin üçüncü fıkrasına "tercümanların;" ibaresinden sonra gelmek üzere "Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin;" ibaresi eklenmiştir. Diğer taraftan, ilgili fıkra ????çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir.? hükümleri ile bitmektedir.

Bu fıkrada buluna hükümler gergince sözleşmeli öğretmen atanabilmesi için 2 şartın gerçekleşmesi gerekmektedir. Bunlar:

1. Norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hali.
2. Zorunlu hal bulunma hali.

Bu iki şarta göre; sözleşme yapılan branştan, okulda norm kadro ihtiyacı bulunması ve mevcut öğretmenlerle ilgili derslerin doldurulamama zorunluluğu doğması halinde sözleşmeli öğretmenle sözleşme yapılabilecektir.

Diğer taraftan 04.07.2006 tarih ve 2006/58 nolu Sözleşmeli öğretmenler konulu genelgenin 5.maddesinin 2. fıkrasında şu hüküm yer almaktadır:

?Bu mazeretlerine dayalı olarak sözleşmesini kendi istekleriyle feshedenler, görev yapmak istedikleri ildeki eğitim kurumlarında alanlarında aylık karşılığı okutmakla yükümlü olduğu ders saati kadar ders, norm kadro açığı ve boş sözleşmeli öğretmen pozisyonunun bulunması durumunda görev almak istedikleri il veya ilçe millî eğitim müdürlükleriyle yeni bir sözleşme imzalayabileceklerdir. Alanlarında boş pozisyon bulunmaması durumunda mazeretlerine bağlı olarak ilgililer ile sözleşme yapılmayacaktır.?

Bu genelge ifadesine göre sözleşme imzalanması için boş pozisyona ihtiyaç vardır.

Sözleşmeli öğretmen görevlendirilmesine ilişkin bu düzenleme yapılırken 2006 Yılı, Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu;nda ise kadrolu öğretmenin okullar için sıraya girmesi ise şu şekilde açıklanmıştır.

"A- BAŞVURU VE YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATAMALAR
1. Yer Değiştirme İsteğinde Bulunabilecekler
İsteğe ve özür durumuna bağlı olarak Mart ayı içinde alınacak başvurular, Nisan ayı içinde yapılacak değerlendirme sonucu tercih edilen eğitim kurumları itibarıyla hizmet puanı üstünlüğüne göre birlikte sıraya alınır. Bu sıralar millî eğitim müdürlüklerince ilân edilir.
Yer değiştirmeler, sırada bulunanlar arasından öğretmenlerin il içinde dengeli dağılımları da gözetilmek ve eğitim kurumlarındaki norm kadro açığı ile illerin bu alandaki öğretmen durumu dikkate alınmak suretiyle aynı eğitim kurumunu tercih edenlerden hizmet puanı en fazla olandan başlanarak Mayıs ayı içinde gerçekleştirilir. Ataması yapılanların eski görev yerlerinden ayrılmaları Haziran ayı sonu itibarıyla sağlanır.
Ataması yapılamayanlara ait sıra durumu, takip eden yılın Şubat ayı sonuna kadar geçerli olup, dönem içinde oluşacak öğretmen ihtiyacı bu sırada bulunanlardan karşılanır. Sıra kapsamındaki il içi yer değiştirmeler, eğitim-öğretimin aksatılmaması bakımından yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılır. Ancak sırada bulunan öğretmenlerin kadrolarının bulunduğu eğitim kurumlarında norm kadro fazlası konumunda olmaları hâlinde bu dönemler dışında da yer değiştirmeleri yapılabilir.?

Bu kılavuz açıklamasına göre, gerekli şartları taşıyarak il içi yer değiştirme isteğinde bulunup sıraya girerek birinci sırada bekleyen kadrolu öğretmenin gideceği okulda sözleşmeli personelle sözleşme imzalanmamalıdır.

Sözleşme imzalandı ise Sözleşme yapılan öğretmenin yerine sırada bekleyen öğretmen atanarak sözleşmeli öğretmen 04/07/2006 tarih ve 006/58 nolu Sözleşmeli öğretmenler konulu genelgenin 3.maddesinin 3. fıkrası hükümlerine göre, ihtiyaç doğan diğer bir okulda görevlendirilmelidir. İlgili hüküm şu şekildedir:

?Bu kapsamda görevlendirilecek olan öğretmenlerin herhangi bir mağduriyetlerine meydan verilmemesi bakımından;
a) Öğretmenlerin alanları itibarıyla haftada okutmak zorunda oldukları aylık karşılığı kadar ders saati bulunmak kaydıyla hiç öğretmeni bulunmayan,
b) Ders yükü fazla olan,
c) Aynı eğitim bölgesinde birden fazla
eğitim kurumlarında görevlendirilmeleri suretiyle aylık karşılığı ders görevlerini doldurmalarına imkân verecek şekilde görevlendirilmeleri yapılacaktır.?

İlgili mevzuat:

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu

Madde 4:

B) Sözleşmeli personel:
???.
Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; ( Ekleme: R.G. 31/03/2006-5473/4 md.) dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde, Bakanlar Kurulunca tespit edilecek esas ve şartlarla tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir.

Sözleşmeli öğretmenlerle yapılan sözleşmeye ulaşmak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber