Diş teknisyenlerinden 'erken emeklilik' talebiyle eylem
Dev Sağlık İş Sendikası Sözcüsü Demir: - "Ağır kimyasal maddelerle ve tozlu ortamlarda çalışan diş teknisyenliği meslek grubuna yıpranma payının ve erken emeklilik hakkının uygulanmasını istiyoruz"
Diş protez teknisyenleri, solunum yolu kaynaklı meslek hastalıklarına bağlı hayati risk altında çalıştıklarını gerekçe göstererek önleyici tedbirlerin alınması ve erken emeklilik talebinde bulundu.
Çeşitli illerden Ankara'ya gelen Dev Sağlık İş Sendikası üyesi diş protez teknisyenleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde basın açıklaması yaptı.
Ellerinde döviz ve pankartlar taşıyan sendika üyeleri adına açıklama yapan sendika sözcüsü Eşref Demir, yoğun iş temposu altında çalıştıklarını belirterek, birçok meslektaşının işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı için meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini iddia etti.
Diş teknisyenlerinin genellikle solunum yolu hastalıklarına maruz kaldığını öne süren Demir, şunları kaydetti:
"Çeşitli nedenlerle hastaneye başvuran 451 diş teknisyeninden 197'sinde meslek hastalığına rastlanmıştır. Yeterli bir araştırma yapılmamakla birlikte her yüz diş teknisyeninden 10'unda da silikozis hastalığı vardır. Toplam çalışanların içinde bu sayı iki binlere ulaşmaktadır. Resmi verilere göre, sadece 2011 yılında yaşları 53, 43, 24 ve 19 olmak üzere 4 diş teknisyeni arkadaşımız hayatını kaybetti."
Demir, diş teknisyenlerinin, sürekli oturarak çalışmaya bağlı bel ve boyun fıtığı, kas ve eklem hastalıkları ile de karşı karşıya kaldığını savunarak "Bu nedenlerle, işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerinin sıkı bir şekilde yapılmasını, meslek hastalıklarına karşı önleyici tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Ağır kimyasal maddelerle ve tozlu ortamlarda çalışan diş teknisyenliği meslek grubuna yıpranma payının ve erken emeklilik hakkının uygulanmasını istiyoruz" talebini dile getirdi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Beyazıt İlhan ise hiçbir meslek hastalığının kabul edilemeyeceğini belirterek, diş teknisyenlerinin günde en fazla 8 saat olmak üzere haftada 40 saatten fazla çalıştırılmaması gerektiğini söyledi.