Mülakatlı alımlarda dahi standart yok

Kanunlara dayanılarak çıkarılan yönetmeliklerde, sözlü sınava çağrılacak aday sayısı farklı farklı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Ocak 2016 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mülakatlı alımlarda dahi standart yok

Bazı personel alımlarında sözlü sınav uygulanmakta olup, bu sistem genel olarak kanun hükümlerine dayanmaktadır.

Ancak, kanuni alt yapısında sorun olmasa da her kurumun sözlüye çağırdığı aday sayısı farklı farklıdır.

Örneğin Yargıtay, uygulamalı sınava herkse almakta ancak sözlü sınava 20 katı adayı almaktadır. Tıklayınız. Aynı kurum, sözleşmeli personel alırken, uygulamalı sınava yine sınırlama olmaksızın herkesi almakta ancak sözlü sınava 10 katı adayı almaktadır. Tıklayınız.

Adalet Bakanlığı ise 20 katını uygulamalı sınava almakta ve uygulamalı sınavı geçenlerden 3 katı adayı sözlü sınava almaktadır.

Danıştay, uygulamalı sınav gerektirmesi halinde en yüksek puanlı 10 katı adayı uygulama sınavına almakta, başarılı olan tüm adayları sözlü sınava almaktadır. Uygulama sınavı gerektirmeyen durumlarda ise, KPSS'den en yüksek puan almış 5 katı adayı sözlü sınava almaktadır. Tıklayınız.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ise en yüksek puanlı 3 katı adayı sözlü sınava almaktadır. Tıklayınız.

Merkez Bankası, şu kadar katı şeklinde bir belirleme yerine, sözlü sınava çağrılacak aday sayısını açıkça ilanına yazmaktadır. Tıklayınız.

Milli Savunma Bakanlığı, mesleki yeterlilik sınavı yapacaksa 20 katı adayı, sadece mülakat sınavı yapacak ise 6 katı adayı sınava almaktadır. Tıklayınız.

Peki adalet bunun hangisinde?

Türkiye'nin adil bir kamu personel alım stratejisi olmadığı sürece, bu soruya cevap verebilecek bir yetkili de olamayacaktır.

Türkiye'nin bir an önce torpile imkan aralayan bu düzenlemelere çekidüzen vermesi ve mesleki yeterlik sınavı veya sözlü sınav gerektiren durumları tek tek belirledikten sonra, objektif bir sözlü sınav için kamera kaydı, soru havuzundan rastgele soru çekimi, dahil her türlü tedbiri alması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber