Rus krizine sera aşısı

Rusya'nın Türk tarım ürünlerine ambargosu sonrası Antalya'dakiler başta olmak üzere olumsuz etkilenen seralara 3'lü müjde geldi. Teşvik ve '0' faizli krediye kavuşacak olan seralar tarım sigortası içine de alınacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Aralık 2015 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rus krizine sera aşısı

Mithat Yurdakul

Hükümet, sel ve fırtına gibi doğal afetler sonrası büyük maddi kayıpların yaşandığı seralar için kolları sıvadı. 3'lü müjde olarak adlandırılabilecek çalışmayla Tarım Kredi, Ocak 2016 itibariyle farklı maliyetlere sahip üç tip sera örneğini projelendirerek kredilendirecek. Proje en çok, uçak krizinin ardından Rusya'nın Türk tarım ürünlerine yönelik ambargosundan olumsuz etkilenen Antalya'ya yarayacak.

Hükümetin sağladığı teşviklerle seracılar hem yeni seralarına kavuşacak, hem de bu yeni seralar tarım sigortası içerisine dahil edilecek. Ayrıca seracılara, 4 yıl geri ödemeli 100 bin liraya kadar kredi imkanı 0 faizle sunulacak. Projeyi değerlendiren Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, çiftçilerin daha modern yöntemlerle üretim yapması amacıyla seraların modernizasyonu ve enerji kullanımı ile ilgili teşvik ve destekleri önemsediklerini ifade etti.

Güvendi, "Projelerimiz Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı da düşünüldüğünde Jeotermal kaynaklarımızın kullanılmasına da uyumlu olacak. En önemlisi bu projeler mutlaka TARSİM sigortası kapsamında olacak ve böylece doğal afetler nedeniyle olası mağduriyetlerin de önüne geçilebilecek" dedi.

SERA TARIMINDA ANTALYA LİDER

Güvendi bölgesel hedefli çalışmalarını Ocak 2016 itibariyle tamamlayacaklarını kaydetti. Türkiye'nin sahip olduğu 649 bin 118 dekarlık örtü altı tarım alanında, yılda yaklaşık 6.5 milyon ton sebze ve meyve, 1.2 milyar adet de süs bitkisi üretiliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 2005 yılında 467 bin 540 dekar olan örtü altı tarım alanı 10 yılda yüzde 38.8 artarak 2014 sonu itibarıyla 649 bin 118 dekara çıktı.

Türkiye'nin örtü altı tarım alanlarının yaklaşık yüzde 34'ü (yaklaşık 221 bin dekar) Antalya'da, yüzde 24'ü Mersin'de (yaklaşık 154 bin dekar), yüzde 18'i Adana'da (yaklaşık 118 bin dekar) bulunuyor. Sadece Antalya'daki seraların yüzde 85'i geleneksel (modernize edilmemiş) sera olarak faaliyet gösteriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber