'Hayır, diğer kurumlar torpille iş yürütüyor'

Bir ziyaretçimize verdiğimiz cevabı, soru bugünlerde sitemize sıkça sorulduğu için, manşet olarak yayımlama gereği duyuyoruz. Bir ziyaretçimiz 1999 yılında, teknik hizmetlerde görev yaparken üniversiteden istifa ettiğini belirtmekte ve Sağlık Bakanlığının uyguladığı kur'a yönteminin diğer bakanlıklarda da uygulanıp uygulanmadığını sormaktadır. Bu sorunun en net cevabı başlıktaki gibidir: 'Hayır, diğer kurumlar torpille iş yürütüyor'.... Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Ekim 2006 08:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Asil memurken, her ne nedenden olursa olsun istifa eden bir memurun yeniden memuriyete dönme hakkı bulunmaktadır. İşte bu konuya ilişkin bazı sık sorulan sorular ve kısa cevaplarımız...

1- Onbir yıl önce istifa etmiştim. Dönüşte yıl sınırı var mı?

657 sayılı Kanunda yıl sınırı bulunmamaktadır. Bir başka deyişle aradan 10 değil daha fazla sürede geçmiş olsa istifa sonrası dönüş yoluyla kamuya dönmezniz mümkündür. ancak bazı kamu kurumları yönetmeliklerinde buna ilişkin sınırlama getirebilir. Bu halde ilgili kamu kurumunun atama ve yer değiştirme yönetmeliğine bakmak gerekmektedir.

2- İstifa sonrası dönüşlerde hangi kurum nasıl bir uygulama yapıyor?

İstifa eden Devlet memurlarının yeniden boş kadrolara atanmasında, yılın belirli dönemlerinde kur'a yöntemine başvuran tek kurum Sağlık Bakanlığıdır. Bakanlık bu atamalara dair ilanlarını yılda birkaç kez yayımlamakta (http://personel.saglik.gov.tr) ve bu düzenlemeyi yönetmelik ile de güvence altına almıştır.

Diğer kamu kurumlarında ise kur'a yöntemi bulunmamaktadır. Bu kurumlarda tek geçerli etken referanstır. Bir başka deyişle kayırmacılıktır, bir başka deyişle torpildir.

3- Sağlık Bakanlığı dışındaki diğer kurumlar için nasıl bir yola başvurmalıyım?

İstifa sonrası dönüşler atanmak istenen kuruma yazılı bir dilekçe ile yapılır. Ancak, eğer yukarıda belirtildiği üzere referans bulunmamış ise bu dilekçeye "Hizmetinize ihtiyaç bulunmamaktadır" cevabı verilecektir. Kişinin referans bulması halinde atama işlemleri tamamlanacaktır. Şuan kamu yönetiminde, bu tür dilekçelerin işleme konulmasında en çok değer verilen etken milletvekili referansıdır.

4- Vekille gittim bana 'boş kadro bul, sonra gel' dedi, ne yapmalıyım?

Milletvekillerine gidildiğinde en sık verilen cevap budur. Ancak bu cevap milletvekilinin başvuran vatandaşa yardımcı olmak istemediğini göstermektedir. Zira her kurumda unvanlara dair boş kadro vardır. Uygun boş kadro olmaması çok istisnai bir durumdur.

5- Çifte standart halinde yargıya gidilmelidir

Aynı unvanda bulunmasına rağmen kendi istifa sonrası dönüş dilekçesi reddedilirken başka birinin istifa sonrası dönüş dilekçesini kabul eden kurum aleyhinde idari yargıda 60 gün içinde dava açılmalıdır. Atama yapılan kişi emsal gösterilerek kendisine verilen olumsuz cevabın kamu yararına ve hizmet gereğine uygun olmadığı ispatlanabilir. Bu halde de dava kişi lehine sonuçlanacaktır.

6- Aday memurken istifa edenler de, daha sonra dönebilir mi?

Asil memurken istifa eden her kuruma başvurabilir. Ancak aday memurken istifa edenler sadece istifa ettikleri kamu kurumuna dönebilirler. Bu uygulamanın dayanağı Devlet Personel Başkanlığının görüşüdür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber