Öğrencinin tedavi masrafı devletten

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 15 Ekim 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlk ve ortaöğretimde okuyan çeşitli hastalıklaro olan öğrencilerin tedavilerinin masrafları artık devlet tarafından karşılanacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde, okullarda yapılan sağlık taramalarından sonra, hastalıkları tespit edilen öğrenciler, sağlık kurumlarında tedavi edilecek. Masraflar, genel sağlık sigortası üzerinden karşılanacak. Daha önce, okullarda yapılan sağlık taramaları sonucunda, öğrenciye sadece hastalığıyla ilgili bilgi vermekle yetiniliyordu. MEB ile Sağlık Bakanlığı arasında 25 Eylül'de imzalanan 'Okul Sağlığı Hizmetleri İşbirliği Protokolü' çerçevesinde, okulun çevresi dahil, öğrenci sağlığını olumsuz etkileyebilecek her türlü etmenin denetimi planlanıyor. Protokol kapsamında, tüm öğrenciler bir program dahilinde kontrolden geçirilecek. Okullardaki tüm sağlık sorunları tek tek tespit edilip raporlaştırılacak. Sonuçlar ocak ve haziran aylarında projenin yürütücüsü bakanlıklara iletilecek.

Yeni başlayanlara öncelik

Okullardaki sağlık taramalarında, eğitim hayatına yeni başlayan öğrencilere öncelik verilecek. Sağlık taramalarında bölgesel özellikler dikkate alınacak ve görme, işitme, gelişme geriliği gibi taramalara ağırlık verilecek. Taramalar sonucunda, hasta olduğu tespit edilen öğrenciler, hastalığının niteliğine göre sağlık ocağı veya hastaneye sevk edilecek. Öğrencilerin aşıları da bu taramalarda yapılacak.

Sağlık konusunda, öğrenci, öğretmen, okulda çalışanlara eğitim verilecek. Okullardaki tuvaletlerin temizliği, çöplerin uygun olarak toplanıp toplanmadığı kontrol edilecek. Projenin koordinatörlüğünü il milli eğitim müdürlükleri yürütecek. Öğrenci sağlığına ilişkin tedbirler için vali yardımcısının başkanlığında il sağlık müdürlüğü ve il milli eğitim müdürlüğü temsilcilerinden oluşan bir komisyon oluşturulacak. Okullardaki dersliklerden, kantinlere, tuvaletlerden bahçeye kadar tüm kullanım alanlarının hijyenik olup olmadığı incelenecek.

'Okullaşma oranı artacak'

Milli Eğitim Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Salih Çelik, 18 milyon öğrencinin sağlık taramalarının ve tedavi masraflarının devlet tarafından karşılanacağını söyledi. Çelik, "Bu destekle aileler büyük bir yükten kurtulacak. Devletin öğrencilerin sağlık giderlerini karşılaması okullaşma oranını da artıracak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber