Harcırah tartışması

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Ekim 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Güler'le Katar'a giden eşine 790 YTL harcırah verilmesi etik tartışması başlattı. Maliye 'Mevzuata uygun' derken, Güler parayı ödeyeceğini açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in Katar gezisine katılan eşi Mehtap Güler'in 790 YTL harcırah alması tartışma yarattı.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, bir soru önergesi vererek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler'in 21-24 Nisan'da Katar'a yaptığı ziyaret sırasında 1144, eşinin de 790 YTL harcırah aldığını belirtti.

Bu uygulama, bakan eşlerinin harcırah almasının etik olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, resmi davete katılan bakan eşlerinin harcırah almasının mevzuata aykırı olmadığını ve iadesinin gerekmediğini bildirdi.

'Davetli olmasa da alır'

Harcırah Kanunu'nun 8'inci maddesi uyarınca, resmi davetli olmayanların da harcırah alabileceğini kaydeden yetkililer, "Memur veya hizmetli olmayanlar kurumlarca yurtdışı ya da yurtiçi gezilerde geçici görevle görevlendirilebilir. Bu çerçevede katılımcıların bilgi seviyeleri ve faaliyet sahaları, gidilen yerin şartları dikkate alınarak yol masrafı ve gündelik ödenebilir" değerlendirmesini yaptı.

Ancak bakanlıktan dün yapılan açıklamada, harcırah tahakkuk işleminin mevzuata aykırı olmadığı ve bugüne kadar yaygın olarak uygulandığı vurgulanarak, "Bakan Güler, yanıltıcı iddiaları önlemek için geri ödemeyle ilgili işlemlerin yapılması talimatı vermiştir" denildi.

'Davetliyse olur'

TBMM Başkanı Bülent Arınç, dün düzenlediği basın toplantısında, yurtdışına giden bakan eşlerine harcırah ödenip ödenmediği sorusuyla karşılaştı. İşin teknik yönünü bilmediğini kaydeden Arınç, "Bütçe mevzuatında böyle bir şey var mı?" diye sordu. Salonda bulunan Bütçe Müdürü Zehra Özdemir, "Görevli olmadığı müddetçe eşine ödeme yapılmaz" yanıtı verdi. Bunun üzerine Arınç, "Eşi davet edilmişse olur mu?" diye sorunca, Özdemir'in yanıtı, "Eşi resmen davet edilmişse evet" oldu.

Yol masrafı ödenir

Harcırah Kanunu'nun 29'uncu maddesine göre, yurtdışında sürekli ve geçici görev yolculuklarında ekspres ve yataklı vagon ücreti dahil tren, vapur veya uçak bedeli yol masrafı olarak ödeniyor. Söz konusu düzenlemede bakanlar da yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber