Kamu projelerinin tamamlanma süresini ortalama 1.5 yıl uzadı

Haber Giriş : 23 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu projelerinin tamamlanma süresini ortalama 1.5 yıl uzadı

Emekli maaşları nedeniyle yatırım ödeneklerinden yapılan kesintiler, kamu projelerinin tamamlanma süresinin ortalama 1.5 yıl uzamasına neden oldu Yatırımlar için bütçede ilk olarak 7.4 katrilyon ayrılmıştı. Ancak zamlardan kaynaklanan ek yükü karşılamak için bu rakam 1.1 katrilyon lira azaltıldı.

Emekli maaşlarına ve asgari ücrete yapılan yüzde 10'luk zam, yatırım ödeneklerinden kesilerek yapıldığı için bir çok proje tamamlanamıyor. Tamamlanma aşamasına gelmiş projeler bile ödenek alamadıkları için bir sonraki yıla sarkacak. Bu nedenle kamu projelerinin tamamlanma süresi 1.5 yıl uzadı. Daha önce ortalama tamamlanma süresi yedi buçuk yıl olan kamu yatırımları ancak 9 yılda bitme noktasına gelebilecek. Bir çok proje tamamlanma aşamasına gelmesine rağmen ve az miktarda ödenek alarak tamamlanma imkânı varken ödenek kesintisiyle sonraki yıllara bırakıldı. Böylece 1 haftada tamamlanacak projeler bile 1 yıl sonraya sarktı.

Bazı projelerin bitirilme süresi ise daha sonraki yıllara kaldı. Ağırlıklı yatırımların tamamlanma süresini ortalama yöntemiyle hesaplayan DPT, bu nedenle yatırımların öncekinden 1.5 yıl daha geç bitirilebileceğini hesapladı. Yatırım ödeneklerindeki kesintiler, toplamı 3.2 katrilyon lirayı bulan yatırımları hızlandırma ödeneği, yedek ödenek ve özel gelirlerle telafi edilmeye çalışılırken DPT, bu süreyi kısaltmak için kamu kuruluşlarına çağrı yaptı: "Bitmesi yakın projelerden kesinti yapmayın." DPT, bu yıl ertelenen yatırımların 2005'te telafi edilmesi için bugünden hazırlıklara başladı.

DPT yetkilileri, 2005 yılında ekonominin büyük sorunu işsizliğin önüne geçilmesi için bütçede yatırımların ön planda tutulacağını söyledi. 2004 yatırımları için bütçede ilk olarak 7 katrilyon 471 trilyon lira ödenek planlandı. Ancak emekli maaşları ve asgari ücret zamlarından kaynaklanan ek yükü karşılamak için yatırımlardan yüzde 13'lük kesinti yapıldı. 2004 yatırım ödenekleri 6 katrilyon 369 trilyon liraya geriledi. Başlangıçta yedi buçuk yıl olarak planlanan yatırımların ortalama tamamla dokuz yıla uzadı.

DPT'DEN ÇAĞRI
Sağlık Bakanlığı 2004 yatırım programı hazırlıkları sırasında bir envanter çalışması yaparak 282 projeyi yatırım portföyünden ayakladı. DPT, diğer bakanlıkları da benzer bir çalışma yapmaları konusunda uyardı. DPT yetkilileri özellikle kültürel amaçlı yatırımlardaki savurganlığa dikkati çekti ve "Her tarafta yeni bina yapımına başlamak yanlış" dedi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber