Yeni silahlara yerli füze
Türkiye'nin yerli uzun menzilli füzesini üretmek için en büyük savunma ihalesini iptal edip Çin ile işbirliğini noktalaması, gözleri bu stratejik pazara çevirdi. Derin Ekonomi Dergisi'nin Ocak sayısında; yeni nesil silahlarla birlikte gelişen ve yılda yüzde 2.4 büyüyen küresel füze pazarı masaya yatırılıyor.
Derin Ekonomi Dergisi, Ocak sayısında küresel füze pazarına ilişkin çarpıcı bir dosyaya yer verdi. Bayilerdeki yerini alan derginin sekizinci sayısındaki habere göre; Türkiye'nin yerli uzun menzilli füzesini üretmek için, en büyük savunma ihalesini iptal edip Çin ile işbirliğini noktalaması, gözleri bu stratejik pazara çevirdi. Savunma sanayinde sadece önümüzdeki 10 yıl içinde 350 milyar dolar pazar hacmi ile en önemli segmentlerden biri olan bu alanda Türkiye de; son yıllarda hem üretici hem de ithalatçı olarak önemli adımlar atıyor.
YENİ SİLAHLARA YERLİ FÜZE
Derginin haberine göre; ABD'nin yeni nesil savaş uçağı F-35 için üretilecek SOM füze platformu üreten Türkiye; Aselsan ve Roketsan'ın geliştirdiği alçak ve orta irtifalı Hisar füzelerinin yanısıra en gelişmiş gemisavar füzelerden biri olan Atmaca ile bu stratejik pazarda söz sahibi olmaya çalışıyor. Haberde şu çarpıcı bilgilere yer verildi: "Füze sektöründe küresel düzeyde önemli gelişmeler yaşanırken, yerli uzun menzilli füze üretimi için de çalışmalar hızlandırıldı. Hisar füzelerinin altyapısını kullanarak geliştirilecek olan uzun menzilli füzelerin, 5-6 yıl içinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine girmesi bekleniyor. Yerli uzun menzilli hava savunma sisteminin radar ve haberleşme sistemlerini Aselsan, füzelerini ise Roketsan üretecek."
PAZARIN % 35'İ ASYA PASİFİKTE
Çin, Hindistan, Pakistan ve Güney Kore gibi dünyanın en büyük silah ithalatçılarının yer aldığı Asya-Pasifik bölgesinin yüzde 35'ini elinde bulundurduğu küresel füze pazarının gelişme hızına da dikkat çekilen haberde; yeni platformlarda taşınabilen silahların geliştirilmesi sayesinde küresel füze sistemleri pazarının önümüzdeki beş yıl içinde toplam 66.3 milyar dolar büyümesi beklentisine de yer verildi.
Derginin haberindeki şu bilgiler dikkat çekti: "2015-19 döneminde tüm kategorilerde 201 bin 500 adet füze üretilmesi bekleniyor.
5 YILDA 201 BİN FÜZE ÜRETİLECEK
ICD Research Analysis adlı kuruluşun 2013 yılında yaptığı araştırmada ise, 2015 itibarıyla küresel pazarın 18 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı belirtiliyor. ICD Research, pazarın 2016'da 17.1, 2017'de 15.7, 2018 ve 2019'da 16.5, 2020'de ise 18 milyar dolar büyüklüğünde olacağını ve 2015-2019 arası beş yıllık dönemde kümülatif 83.8 milyar dolarlık bir büyüklük yaratacağını
öngörüyor."
Füze ve füze sistemleri pazarı yedi kategoriden oluşuyor: karadan karaya, karadan havaya, havadan karaya, havadan havaya, gemisavar füzeler, tanksavar füzeler ve füze savunma sistemleri... Küresel füze pazarı normal şartlar altında yıllık ortalama yüzde 2.4 büyüme gösteriyor.
Gurur kaynağımız oldular
Türkiye'de Aselsan ve Roketsan füze tasarımı ve üretiminde uluslararası alanda söz sahibi kuruluşlar olarak biliniyor. Aselsan yaklaşık 20 yıl kadar önce Stinger üretimi ile başladığı füze ve füze savunma sistemleri teknolojisinde, yoluna Stinger projesinin yanı sıra, hava savunma füzesi Hisar, denizden havaya füze Bora, ABD'nin yeni nesil uçağı F-35'de de kullanılacak SOM füzesi ile devam ediyor. Roketsan tarafından tasarlanan ve TSK envanterinde yer alan laser güdümlü füze Cirit de hafif zırhlı sabit ve hareketli hedeflere karşı sınıfının en uzun menzilli füzelerinden biri... Yine Roketsan'ın geliştirdiği, Aselsan'ın destek verdiği yerli gemisavar füze Atmaca'nın yanında Roketsan, helikopterlerin yanı sıra diğer hava,kara ve deniz platformlarından da kullanılabilen Umtas tanksavarını, milli torpido Akya'yı ve 100 kilometre menzilli Kasırga TR-300 roketini de geliştiriyor.
Aselsan'ın 20 yıl önce başladığı Stinger üretimi; hava savunma füzesi Hisar'la, denizden havaya füze Bora'yla, ABD'nin yeni nesil uçağı F-35'de de kullanılacak SOM füzesi ile devam ediyor.
2015 yılında 12.3 milyar dolar büyüklüğe sahip olan pazarın 2019'da 13.9 milyar dolar yıllık hacme ulaşması ve beş yılda toplam 66.3 milyar dolarlık büyümesi öngörülüyor.