'Kişisel verilerin korunması' tasarısı komisyona sunuldu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: - "Kişisel verilerin korunması, özellikle internet kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber dünyada çok önem kazandı"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ocak 2016 19:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kişisel verilerin korunması' tasarısı komisyona sunuldu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kişisel verilerin korunmasının, özellikle internet kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber dünyada çok önem kazandığını belirterek, "Bu konuda ciddi kişisel mağduriyetler yaşanıyor. O yüzden daha önce de Meclis gündeminde olan kişisel verilerin korunmasıyla ilgili tasarıyı, AB müktesebatı ve vize muafiyeti reformları çerçevesinde gözden geçirerek tekrar Meclise gönderdik" dedi.

TBMM Plan ve Komisyonu, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanarak, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüşmeye başladı. Tasarı, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ve Bilgiç ile bazı AK Parti'li milletvekillerinin imzasını taşıyan teklifle birleştirilerek görüşüldü.

Muhalefet milletvekilleri, daha önce, Meclise bir daha "torba tasarı" gönderilmeyeceği söylenmesine rağmen, yeniden torba tasarı gönderilmesini eleştirdi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, "Bu tasarı, bu dönem gelen 3. torba tasarı. Başbakan da söylemişti bir daha torba kanun gelmeyeceğini ama bu gelen 3. torba tasarı, doğru değil" dedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, tasarının birçok konuda önemli düzenlemeler içerdiğini belirterek, "Her şeyi içeriyor, burada elektronik imza var, kimlik belgesi var, milli savunma ile ilgili konular var. Bütün tasarılar burada görüşülecekse, diğer komisyonları kapatalım, Plan Bütçe Komisyonunu 100 kişiye çıkartalım, bütün tasarıları burada görüşelim. Hiçbir komisyon, başkanlık seçiminden bu yana toplantı yapmadı ama biz 4 konuyu görüştük" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ise bütün konuların Plan ve Bütçe Komisyonuna gelmesini eleştirdi. Erdoğdu, "Tarımla ilgili konunun burada değil, ilgili komisyonda görüşülmesi lazım ama burada görüşülüyor. Torba kanun teklifi ve tasarılarına son vermek lazım" diye konuştu.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım da bir aydır komisyon çalışmalarına katıldığını belirterek, "Bir aylık komisyon tecrübemle şunu gördüm, bütün tasarı ve teklifler Plan Bütçe Komisyonuna geliyor, diğer komisyonlar çalışmıyor. Tasarı ve teklifler o komisyonlarda neden görüşülmüyor? Hep Plan Bütçe çalıştığına göre, bundan sonraki aşama, herhalde diğer komisyonların lağvedilmesi olacaktır" sözlerini sarf etti.

Komisyon Başkanı Bilgiç, İçişleri, Sağlık, Aile, Milli Savunma ve Sanayi komisyonlarının teklifi süresi içinde görüşemeyeceklerini bildirdiğini söyledi. Bilgiç, Anayasa Komisyonunun da süresi içinde görüşemeyeceğini ilettiğini, Anayasaya uygunluk konusunun esas komisyonca yapılmasını istediğini kaydetti.

- "Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesi karşılanmış oluyor"

Bakan Yıldırım da 2016 yılının, Meclis ve ülke için güzel işlerin ve hizmetlerin gerçekleşmesine vesile olması temennisinde bulundu.

Sayıştayın "kamu payının yüzde 50'nin altında olan kamu iştirakleriyle ilgili düzenlemesinin" mevcut olmadığını belirten Yıldırım, "Ancak bu konu Anayasa Mahkemesine gittikten sonra, Anayasa Mahkemesi bunun da dikkate alınması yönünde karara vardı. Getirilen düzenlemeyle, kamu payı yüzde 50'nin altında olan, borsaya açık kamu iştiraklerinin de denetim, esas ve usulleri düzenlenerek, Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesi karşılanmış oluyor. Bizim bu düzenlemedeki amacımız budur, yoksa yeniden Anayasaya aykırılık teşkil edecek bir yöntem izlemiyoruz" dedi.

Bakan Yıldırım, torba kanun düzenlemesinin son yıllarda ülkede çok kapsamlı reformların yapılmasıyla birlikte Meclis gündemine gelen bir konu olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Çok arzu edilen bir konu olmamakla beraber, bazen öyle ihtiyaçlar doğuyor ki çok çeşitli kanunlarda ufak değişiklikler yapmak icap ediyor. Bu, uygulamada karşılaşılan sorunlardan kaynaklanıyor. Tek madde için tasarı göndermek ve bütün komisyonları, Meclisi bu iş için meşgul etmek yerine, farklı ihtiyaçlardan doğan düzenlemeler birleştirilerek tek bir tasarı halinde Meclise gönderiliyor. Bu uygulama her zaman Mecliste tenkitlere maruz kalıyor, bunu kabul ediyoruz. Keşke yapabilsek de böyle bir durumla karşılaşmasak ama şartlar bizi buna zorluyor. Bizim de çok severek yaptığımız bir iş değil."

Elektronik kimlik kartı veya biyometrik kimlikle ilgili konunun, 24. Yasama Döneminde getirilen bir tasarıda yer aldığını, ancak Meclis dönem sonuna geldiği için bu konunun tasarıdan çıkarıldığını anımsatan Yıldırım, "Biyometrik kimlikle ilgili konu esasında komisyonlarda görüşülmüş olan metindir, aynen getirilmiştir. 'İçişleri Komisyonunda görüşülmedi' tarzında bir bilgi, eksik bilgidir" dedi.

Binali Yıldırım, kişisel verilerin korunmasının, özellikle internet kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber dünyada çok önem kazandığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bu konuda ciddi kişisel mağduriyetler yaşanıyor, bütün dünyada büyük bir sorun. O yüzden, daha önce de Meclis gündeminde olan kişisel verilerin korunmasıyla ilgili kanun tasarısını dünkü Bakanlar Kurulunda güncelleyerek, AB müktesebatı ve vize muafiyeti reformları çerçevesinde gözden geçirerek, tekrar Hükümet tasarısı olarak imzalayarak Meclise gönderdik. Biyometrik kimliklerle ilgili düzenlemeyle, kişisel verilerin korunması ve değerlendirilmesiyle ilgili kanun eş zamanlı olarak Meclis gündeminde olacak. Bu bakımdan da biyometrik kimliklerle ilgili herhangi bir belirsizlik ortaya çıkmayacak."

MHP'nin, tasarının alt komisyona sevk edilmesine ilişkin önerisi kabul edilmedi.

Daha sonra tasarının tümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber