'HGS'de SMS dönemi başlıyor'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptığı açıklamada son günlerde gündemden düşmeyen HGS cezalarıyla ilgili açıklama yaptı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 06 Ocak 2016 10:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'HGS'de SMS dönemi başlıyor'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın açıklamasından notlar;

* Mesela 51 DT 056; şuraya bir tane vida basıyor bu 856 oluyor. Okumayı nasıl yapıyor, 056 olacakken, 856 olarak okuyor bu sefer ilgisiz bir vatandaşın plakasına ceza yazılmış oluyor.

* Bu hataların bedelini vatandaşa ödetmiyoruz. Vatandaşın şaşkınlığı da haklı. Biz de bu işin aslı nedir diye baktık, arkadaşlarımız sonucu buldu.

* Kırsal kesimde eski araçlarda model plakalar, bastırıp yapıştıracağınız sistem yok. Hata kaçınılmaz oluyor.

* Hatası olmayan başka bir plaka sahibi bu sorunla karşılaşıyor. Bunlar düzelecek. Başka ne düzelecek.

* Biliyorsunuz KGS vardı. KGS geçerken okutuyorsunuz, yarım dakika kaybediyorsunuz, kuyruklar başlıyor. Bunu kaldırdık HGS yaptık. Zaten OGS, otomatik sistemdi.

* Niye OGS yapmadık diye merak edenler olabilir. OGS'nin hem cihazı çok pahalı 100 dolardan başladı, 40 dolara kadar geriledi. Hem de süresi var.

* Belirli bir süre sonra değiştirmek gerekiyor. Yaygın edinimi yok. Vatandaşın bir günü OGS almakla geçiyor. Büyük şikayetlere neden oluyordu.

'PTT'DEN YENİ DÜZENLEME'

* Daha basit kolay erişim sağlanacak sistem olsun dedik. 10 milyon abone var, 8 milyondan fazlası HGS'li zaman içinde bunu da değiştireceğiz. Tek bir sisteme döneceğiz.

* HGS cezalarıyla ilgili şikayetleri dikkate alıp 2 işlem yapacağız. Sistemi kuran işleten kuruluş PTT. PTT kredi kartı veremediği için posta çeki veriyor, kredi kartında eksik olunca vatandaş geçiyor ama posta çekinde böyle olmuyor. PTT şimdi bankalarla anlaşma yaparak eksi olması halinde de geçiş yapmasını sağlayacak.

'İMALATTA BOZUK ÇIKIYOR'

* Gerek geçişlerdeki hataların asgariye indirilmesi, gerekse böyle işte yanlış plaka işlerinden kaynaklanan bir de önemli bir kısmı imalatta bozuk çıkıyor.

* Malesef o etiket görevini yapmıyor. Etikete sahip olanların etiketleri yenileriyle değiştirilecek. Burada en önemli bir başka nokta doğru kullan.

* Yani tepeden okuyucuların görebileceği doğru noktaya etiket yapıştırılamazsa bu sefer etikette olmaz, kaçak geçmiş damgası görüyor.

* Farkındalık oluşturmaya ihtiyaç var. Son bir konu HGS'yle ilgili başlangıçta bu cezalar en uzak mesafenin 10 katı olarak hesaplanıyordu.

* 2015'teki değişikle kullandığı mesafenin 10 katı olarak kullanıcı lehine iyileştirme yapıldı. Bundan sonrası için geçerli.

* Gündemde olan cezalar 2014 yılına ait. Cezaların bu kadar yüksek olması, tamamen bu düzenlemenin dışında kalmasından kaynaklanıyor.

* Geriye doğru da yürümesi lazım. Mecliste ele alıyoruz, yakın zamanda çıkaracağız. Vatandaş lehine ciddi bir rahatlama olacak.

'CEZALI GEÇİŞLER SMS'LE BİLDİRİLECEK'

* Bir de cezalarla ilgili bildirimler bekletilmeyecek. 2014'ün 2015'te geliyor, vatandaş böyle bir şaşkınlık yaşıyor.

* Her cezalı geçişi bir kere SMS'le bildireceğiz. Cezalı geçtin arkadaş şu kadar zaman içinde diyeceğiz.

* On gün içinde cezaya itiraz yapılırsa, ceza uygulanmayacak. On günden sonra ceza uygulanabilecek. Herkese üç ayda bir ceza bildirimleri yapılacak.

* Rusya'nın hava yollarının uçuş ekibine uyguladığı iş uluslararası havacılık kurallarına aykırı. Amacımız Rusya ile yaşadığımız krize misilleme yaparak cevap vermek değil.

* Diplomatik kanallardan bunun yanlış olduğunu belirttik, derhal hatırlatacağız.

HGS cezalarıyla ilgili çalışmaların sorulması üzerine Yıldırım, sistemin kullanımına ilişkin bilgi verdi. Köprü ve otoyol geçişlerinde 2012'den önce Kartlı Geçiş Sistemi'nin kullanıldığını ancak yarım dakika süren işlem nedeniyle oluşan araç kuyruklarını önlemek amacıyla HGS'ye geçildiğini anımsatan Yıldırım, bu sayede beklemelerin önemli ölçüde azaltıldığını söyledi.

Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) cihazının pahalı olması, belirli bir süre sonra değiştirilmesi gerekliliği ve yaygın edinimi olmaması nedeniyle tercih edilmediğini ifade eden Yıldırım, PTT'nin bankalarla anlaşma yaparak, eksi bakiyeye sahip kredi kartı olan sürücülerin cezaya düşmelerinin önleneceğini kaydetti.

Tartışma konusu haline gelen HGS cezalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, HGS ile ilgili birkaç teknik iyileştirmenin yapıldığını, iyileştirmelerin geçişlerdeki hataların asgariye indirilmesi ve yanlış plaka işlemlerinden kaynaklanan sorunların çözümüne yönelik olduğunu bildirdi.

Halihazırda toplam 10 milyon abonenin 8 milyondan fazlasının HGS, 2 milyonunun da OGS kullandığını anlatan Yıldırım, HGS etiketlerinden bazılarının bozuk çıktığının belirlendiğini, bunların değiştirileceğini ve mağduriyetin giderileceğini belirtti.

Etiketlerin doğru kullanılması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Doğru noktaya etiket yapıştırılmazsa, okumada araç, kaçak geçmiş muamelesi görüyor" dedi.

HGS etiketlerinde ya da OGS hesaplarında yeterli bakiye olmadığında, HGS veya OGS'siz geçiş yapıldığında ve yanlış okumalarda kullanılan mesafenin 10 katına kadar ceza kesildiğini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

"(Yanlış okumalar sistemden mi kaynaklanıyor) diye biz de merak ettik. Arkadaşlar titiz bir çalışma yaptılar. Hatalı plaka uygulamaları... Bazı plakalarda dıştan vidalama yapılıyor. Plakada 0'ın ortasına vida basıyor, bu 8 diye okunuyor. Bu sefer hiç ilgisiz bir vatandaşın plakasına ceza yazılıyor ya da 6 rakamının üzerine vida takıldığında okuyucu, 6 rakamını 8 gibi algılıyor ama bu hataların bedelini vatandaşa ödetmiyoruz. Bunlar inceleniyor, hata tespit ediliyor. Vatandaşın şaşkınlığı da haklı. Bilhassa kırsal kesimde eski araçlarda plakaları tutturmak için kullanılan vidalar, rakamların üzerine gelince bu hata kaçınılmaz oluyor. Hiçbir şekilde hatası olmayan başka plaka sahibi böyle kötü bir sürprizle karşılaşıyor ama bunlar düzelecek."

Başlangıçta HGS cezalarının en uzak mesafenin 10 katı olarak hesaplandığını anımsatan Yıldırım, "2015 yılı ilk çeyreğinde yapılan değişiklikle söz konusu aracın kullandığı mesafenin 10 katı olarak kullanıcı lehine iyileştirme yapıldı. Ancak bu yapıldığı tarihten itibaren geçerli. Şu anda gündemde olan cezalar 2014 yılı. Dolayısıyla cezaların bu kadar yüksek olması ve tamamen bu düzenlemenin dışında kalmasından kaynaklanıyor. Halbuki vatandaşın lehine bir düzenleme doğal olarak geriye doğru yürümesi lazım. Buna imkan verecek düzenlemeyi de Meclis'te ele alıyoruz, yakın zamanda çıkaracağız. Bu cezalarda ciddi bir rahatlama olacak" diye konuştu.

Cezalarla ilgili bildirimlerin artık bekletilmeyeceğini ifade eden Yıldırım, "Yani bekliyor bekliyor, 2014'teki ceza 2015'te geliyor. 2015'teki 2016'ya atılıyor. Vatandaş bir şaşkınlık yaşıyor. Büyük bir sürpriz yaşıyor" dedi.

Her cezalı geçişin SMS ile bildirileceğini kaydeden Yıldırım, "Şu kadar süre içinde gider yatırırsa veya itirazını yaparsa ceza uygulanmayacak. Ondan sonra ceza uygulanacak. Bunlar da eldeki teknik imkanlara göre muhtemelen her ay olmasa bile 3 ayda bir geçmişe yönelik ceza bildirimleri yapılacak ve sadece bir senenin son 3 ayının cezası bir sonraki seneye aktarılacak" diye konuştu.

Söz konusu cezaların affı diye bir şeyin söz konusu olmadığını ifade eden Yıldırım, vatandaşların herhangi bir hak kaybının olmayacağını, bunun telafisini yapmanın kendilerinin görevi olduğunu söyledi.

Cezalarla ilgili asıl muhatabın Maliye Bakanlığı olduğuna işaret eden Yıldırım, kendilerinin yaptıkları uygulamaların sonucunu Maliye Bakanlığı ile paylaşacaklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber