5 yıl nakil yasağı mahkemeden döndü

Mahkeme sözleşmeli iken kadroya geçen memurların başka kurumlara 5 yıl nakil yasağının mazeret tayinlerinde uygulanmaması yasağı mahkemeden döndü.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Ocak 2016 23:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
5 yıl nakil yasağı mahkemeden döndü

Memurlar.net Notu: Aşağıdaki haber, Türk Sağlık Sen tarafından açılan ve kazanılan bir davaya ilişkindir. Bu karara ilişkin bazı değerlendirmelerimiz şu şekildedir:
1- Hali hazırdaki Devlet Personel Başkanlığı içtihadına göre, 5 yıl nakil yasağı sadece KPSS ile yapılacak alımlarda uygulanmamaktadır.
2- Ayrıca toplu sözleşmede, mahalli idareler arasındaki geçişlerde 5 yıl nakil yasağının uygulanmayacağı kararlaştırılmıştır.
3- Daha önceki bir haberde de belirttiğimiz üzere bir idare mahkemesi kararının diğer mahkemeleri bağlayan yönü bulunmamaktadır. Bu karar, Danıştay'da onanırsa önemli bir içtihat olacaktır. Bu bağlamda, aşağıda yer alan kararın, aile birlikteliği sağlanmasını gerektiren durumlarda uygulanıp uygulanmayacağı, Danıştay içtihadıyla netleşecektir.


Mahkeme sözleşmeli iken kadroya geçen personellerin başka kurumlara 5 yıl nakil yasağının mazeret tayinlerinde uygulanmaması gerektiği ile ilgili önemli bir karar verdi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde görev yapan Türk Sağlık-Sen üyesi hemşirenin askeri personel olan eşinin tayini çıkması üzerine talep ettiği muvafakatın verilmemesi nedeniyle Türk Sağlık-Sen tarafından dava açıldı. Üniversite Hastanesi ret işlemi ile ilgili yaptığı savunmada hemşirenin sözleşmeli iken kadroya geçtiği ve 6495 sayılı yasanın 9. maddesine göre 5 yıl süreyle başka kurum ve kuruluşlara naklinin yapılamayacağı ve 5 yıl nakil yasağının emredici bir hüküm olması nedeniyle davanın reddedilmesini talep etti. Davayı görüşen Sivas İdare Mahkemesi ise verdiği kararda söz konusu kanun maddesinin kişilerin atama durumunu düzenlediğine dikkat çekerek "uyuşmazlık konusu olayda davalı idarece kanun hükmü gösterilerek muvafakat verilmemiş ise de mazeret durumundan söz edilmediği için mazeret durumunda yukarıdaki metni aktarılan hüküm uyarınca 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun uygulanacağı kuralına yer verilmiştir" denildi.

"5 YIL NAKİL YASAĞI MAZERET TAYİNLERİNDE UYGULANAMAZ"

5 yıl nakil yasağının mazeret tayinlerinde uygulanamayacağına hükmedilerek aile birliğinin sağlanması için davacı hemşirenin Kamu Hastaneleri Kurumuna atanması amacıyla muvafakat verilmesi gerekirken aksi yönde tesis edilen işlemin hukuka uygun bulunmadığına karar verildi. İdarenin ret işlemi iptal edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber