Tansiyon yükselirken çare Ankara

BM Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura, Riyad ile Tahran ziyaretlerinin arasına yükselen bölge tansiyonunu düşürmek için sürpriz bir şekilde Ankara'yı da ekledi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 07 Ocak 2016 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tansiyon yükselirken çare Ankara

Zeynep Tuğrul Özel

Nemr'in idamı sonrası Suudi Arabistan ile İran arasında yaşanan krizin, 25 Ocak'ta Cenevre'de başlaması planlanan Suriye barış görüşmelerine olumsuz etkisinden endişe eden BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura takvimini daha önce açıkladığı Riyad - Tahran ziyaretlerinin arasına, dün sürpriz bir şekilde Ankara'yı da ekledi. Mistura'nın Ankara ziyaretinden sonra 9 Ocak'ta da Tahran'da olması bekleniyor.

GÖRÜŞME TRAFİĞİ

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura'nın Riyad ziyaretinin ardından gözler 9 Ocak'ta yapılacak Tahran ziyaretine odaklanmışken, temsilci dün gece sürpriz bir şekilde Ankara'ya geldi. Ankara'da bugün Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşmesi beklenen Mistura, Riyad - Tahran krizinin ay sonunda Suriye için başlatmayı hedeflediği barış görüşmelerini sabote etmemesinin yollarını araştıracak. Türkiye de tıpkı BM gibi gerginliğin bölgeye sıçramasından endişe duyuyor. Mistura önceki gün Riyad'a giderek, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr ile görüşmüş, burada 25 Ocak'ta Cenevre'de yapılacak Suriye siyasi müzakerelerinin önemini vurgulamış ve "Bölgede yaşanan gelişmeler ne olursa olsun, bu ivmeyi kaybetmeyi göze alamayız" demişti.

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Aralık ayında Viyana'da varılan anlaşma uyarınca 25 Ocak'ta Suriye siyasi müzakerelerini başlatmayı hedefliyor. Cenevre'de Suriye müzakerelerinin başlayabilmesi için tarafların Suriye'de hangi grupların terörist, hangilerinin silahlı muhalif grup kabul edileceği ve Suriyeli diktatör Esad'ın geleceği konusunda fikir birliğine varması amaçlanıyor. Ankara'da bölgedeki gerginliğin düşmesi için görüşmeler ve çalışmalar yapacak olan Mistura, buradan Tahran'a gidecek. BM Temsilcisi Tahran'da İran'ın, Suriye'deki faaliyetleri hakkında ve Suriye'nin geçiş süreciyle ilgili görüşmelerde bulunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber