Trafiği tehlikeye atan davranışlar

Trafiğin düzenli ve devamlı akması için gereken en önemli şart trafiğin seyir hızını ve takip mesafesini bozmadan ilerleyebilmektir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Ocak 2016 13:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Trafiği tehlikeye atan davranışlar

Günümüzde trafik yoğunluğu ve trafik sıkışıklığı ve kilitlenen trafik kış mevsiminin gelmesi ile beraber İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerin en büyük sorunların başlıcasıdır. Bilinen en temel sebep trafik kazalarıdır, bunun dışında tüm hayatımızı olumsuz etkileyen bu durum neden oluşur hiç düşündünüz mü? Neden hiçbir sebep yok iken trafik sıkışır durur ve kilitlenir? Aslında yolda ne bir kaza vardır ne de bir olay. Trafiğin düzenli ve devamlı akması için gereken en önemli şart trafiğin seyir hızını ve takip mesafesini bozmadan ilerleyebilmektir. Ne gereğinden hızlı ne gereğinden yavaş gitmek gerekir.

İlk dikkatimizi çeken kilitlenme nedeni, trafikte seyreden hızlı şöförlerimizdir, bu düşüncesizce hareket eden hızlı giden ve zigzaglar çizen araçlar akan yolda duran, kilitlenen trafik için ilk nedendir. Hızlı takip etmeleri ve önünde oluşan yoğunlukta ani olarak yavaşlamaları arka arkaya zigzaglarçizmeleri arkada takip eden trafikte de frene basma ve yavaşlama eğilimi yaratır. Bu döngü dalga dalga daha arkadakilerin durmasına kadar gider ve duran bir kuyruk oluşmasına neden olur. Artık arkadaki araçlar için bir önceki araç tekrar hareket edene kadar durmak gerekecektir ve trafik hiçbir sebep yokken durmuştur.

İkinci ana neden ise trafikte seyir hızından daha yavaş gitmektir. Bunu dikkatli gitmek adına çoğunlukla acemi ve bayan sürücülerimizde görmekteyiz. Biraz daha cesaret ve kendine güven tüm trafik düzeni için çok önemlidir. Gereğinden yavaş gitmek, arkada sizi sollayabilmek için fırsat bekleyen bir konvoy oluşturacaktır ve yavaş giden aracın önünde de gereksiz bir boş şerit oluşturur. Sollamak için şerit değiştiren araçlar diğer şeride girmeye çalışacağı için sollama şeridinde yavaşlama ve tıkanmaya neden olur. Seyir hızı değiştiği anda arkada trafiğin sebepsiz durmasına nedendir.

Üçüncü ana neden ticari araçların müşteri almak ve indirmek bahanesi ile yolda duraklamasıdır. Ticari araçlar için yollarda yapılmış olan durak ve cepleri kullanmaması trafiğin sebepsiz tıkanmasına neden olur. Her tür duraklama ana arterlerde trafiğin sebepsiz sıkışmasına ve durmasına neden olur.

Dördüncü ana neden bakımsız ve eski araçların yolda arızalanması araçların yakıtının bitmesi vs gibi nedenler ile durması trafiğin kilitlenmesine ve uzun kuyruklara neden olur.

Beşinci ana neden de yollarda zamansız şekilde yapılan, belediye ve yol ekiplerinin bakım, onarım, ve temizlik çalışmalarıdır. Çok acil bir sebep yoksa bu çalışmalar mesai saatlerinin dışında, gecenin geç vakitlerinde, ve tatil günlerinde trafiğin en seyrek olduğu zamanlarda tüm yol güvenliği önlemleri alınarak yapılması çok önemlidir.

Trafik işaretleri ve işaretçi ekipmanlarının hatalı çalışması, trafik ışıklarının yanlış zamanlaması ve ayarsızlığı da içinde trafik olmayan ama trafik sorunu çeken Eskişehir gibi illerimizde temel bir sorun haline gelmiştir.

En son sebeplerden birisi de olağanüstü hava şartlarıdır. Yoğun kar, yağmur yağışı ve görüşü önemli şekilde etkileyen sis gibi etkenler trafiğin akış hızını önemli biçimde düşürür veya durmasına sebep olur.

Trafiğin içinde akan araçların içine baktığımızda çoğu bir kişi ile hareket etmektedir. Toplu taşıma yurt dışında olduğu gibi bizlerde de yeterli seviyeye gelmediği, otobüs ,minibüs gibi toplu taşıma araçları artmadığı, raylı sistemler arttırılmadığı gelişmediği, metro ve benzeri taşıma sistemleri yaygınlaşmadığı ve bizler de araç lüksümüzden vaz geçmediğimiz sürece bu sıkıntılar artarak devam edecektir.

Büyük şehirlerde trafik içinde hareket ederken sadece kendimizi değil diğer araçları da düşünmek gerekir. Yaptığımız her tür yanlış hem trafiği tıkayacak hem de trafikte zor durumda olan acil hastaneye yetişmesi gereken insanları zor duruma düşürecek, itfaiye ve diğer insan ve toplum için büyük önem taşıyan bu araçların trafikte tıkanması başkalarının ve bizlerin canını ve malını tehlikeye atacaktır. Her zaman arkamızda tıkanan trafikteki cankurtaranın içinde sevdiğimiz birisinin olabileceğini itfaiye aracının sevdiklerimizi kurtarmaya gidebileceğini aklımızdan çıkarmayalım.

Serdar EREN

Oto-danışman-ekspert

Memurlar.net editörü

Maddi hasarlı kaza sonrası ne yapılmalı? Alacağımız araç seçimini nasıl yaparız? Araç alırken nelere dikkat etmeliyiz? İlan sitelerindeki kapora dolandırıcılığı Araç içi kamera, GPS sistemleri gerekliliği Kış lastiği ve önemi Araçlarımızın kışlık bakımı ve önemi Araçlarımızın kışlık bakımı ve önemi Trafik kazaları ve nedenleri Kışın araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler Kışın otomatik araçlarda neye dikkat edilmeli? Zorunlu kış lastiği uygulaması ve ayrıntıları Otomatik araç kullanma kuralları Aracın yakıtı, çeyrek deponun altına düşürülmemeli

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber