İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Memur baba vefat ederse, anne ve kız hangi oranlar üzerinden aylık alır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Ocak 2016 12:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memur baba vefat ederse, anne ve kız hangi oranlar üzerinden aylık alır?

SORUBabam rahmetli .. 23 yıl 4 ay 13 gün hizmet yılı varken vefat etti. 5/2 dereceden maaş almaya başladı annem ve kız kardeşim. Benim sorum annemin, kız kardeşimin ne kadar maaş almasi gerektiği ve ne kadar ikramiye almamız gerektiği. Yardımcı olursanız sevinirim.

CEVAP: Sorunuz cevabına, memurluk görevini yaparken vefat eden veya emekli iken vefat eden kişinin, hak sahiplerine aylık bağlanma şartları ile aylık oranlarını kısa şekilde açıklamakla başlıyoruz,

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre en az 10 hizmet yılı bulunanlardan bağlanacak olan dul ve yetim aylık oranları:

1- -Anneniz memur olarak görev yapmıyorsa veya memur olarak emekli aylığı almıyor ise, aylık oranı % 75 olur.

- Kız kardeşinizin aylık oranı % 50 olur.

Ancak, bu oranlar tek bir kişinin aylık aldığında geçerli olur.

Eş ve bir yetim aynı anda aylık aldıklarında eşin aylık oranı % 60, yetimin aylık oranı da % 30 olur.

2- - Şayet anneniz memur olarak görev yapıyorsa veya memur olarak emekli aylığı alıyor ise bu kez aylık oranı % 50 olur,

- Kız kardeşinizin aylık oranı % 50 olarak değişmez.

Bu durumda eş ve bir yetim aynı anda aylık aldıklarında eşin aylık oranı % 50, yetimin aylık oranı da % 30 olur.

Sonuç Değerlendirmemiz:

2015 ikinci yarı yıl için hesaplanan emekli aylığı tutarı babanızın Emekli memurlara ödenen en az aylık tutarından az olarak hesaplanmaktadır. En az aylık tutar 1513 TL. olduğundan, bu tutarın eş ve yetim olarak % 90 ı annenize ve kardeşinize paylaştırılarak ödenmesi gerekir.

1362 TL. toplamda annenize ve kardeşinize paylaştırılması gerekir. 3/2 si annenizin aylığı olur, 3/1 tutarı da kardeşinizin aylığı olur.

23 yıl hizmetin tamamına emekli ikramiyesi ödendiğinde de ikramiye tutarı 42430 TL. olur.

Bu tutarlar 2015 memur maaş katsayısına göre hesaplanmıştır. Şayet babanızın vefat tarihi 2015 yılında ise aylık tutarları 2016 yılında memur maaş katsayısında gelen artış oranında (% 6 oranında) artar, ikramiye tutarı da babanızın görevi sırasında vefat etmesi nedeniyle aynı oranda artar. Görevde iken vefat edenlerin hak sahiplerine vefat tarihinden sonra gelen ilk memur maaş katsayısı artışlarından dolayı ikramiye farkı ödenmektedir.

Detaylı bilgi için

adreslerimizi ziyaret edebilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber