Bakan tebdil-i kıyafet ile marketleri denetliyor

'Tebdil-i kıyafet' marketleri dolaştığını söyleyen Ekonomi Bakanı Elitaş da fiyatları yüksek bulmuş

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 09 Ocak 2016 08:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakan tebdil-i kıyafet ile marketleri denetliyor

Serpil YILMAZ

Rusya'nın uyguladığı ambargo ile bu ülkeye gönderilen yaş sebze ve meyvenin Türkiye'de fiyatları indireceği konuşulurken beklenti tam tersi oldu. 'Tebdil-i kıyafet' marketleri dolaştığını söyleyen Ekonomi Bakanı Elitaş da fiyatları yüksek bulmuş. Elitaş biraz da imalı, "Demek ki ihracatçılarımız yeni pazarlar bulmuş" diyor

İş dünyasını, bakanlar ve üst düzey bürokratlarla buluşturan düşünce platformu "Fikir Sofrası"nın dün akşam konuğu Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'tı.

Malatyalı işadamı Ahmet Arslan'ın kurduğu oluşumun, Çırağan Sarayı'ndaki 17. buluşmasında moderatörlüğü, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan üstlendi.

"Fikir Sofrası" toplantılarına, seçimler nedeniyle Haziran 2015'te ara verilmişti.

8 ay sonra yeniden start alan Fikir Sofrası'nda, işadamlarından gelen soruları da yanıtlayan Elitaş, Rusya krizi ve Güneydoğu'daki terör nedeniyle komşu ülkelere yapılan ihracatta yaşanan gerilemeye vurgu yaparken, "2016 yılında, krizi fırsata dönüştürmek mümkün, İhracatçılarımız yeni pazarlara ulaşıyor" dedi.

MARKETLERDE FIYATLAR ARTMIŞ!

Bakanlığının 24 Kasım tarihinde açıklanmasıyla aynı gün Rusya ile yaşanan uçak krizine muhatap olduğunu anımsatan Elitaş'ın, aynı günler yaşadıklarını anlatırken tebdil-i kıyafet piyasa araştırması yaptığı da ortaya çıktı. Rusya'nın Türkiye'den ihraç edilen yaş meyve ve sebzeleri gümrükte bekletmesinin, raflara etkisini görmek için marketleri dolaştığını söyleyen Bakan Elitaş, şu bilgiyi de aktardı:

"Tanınmamak için başıma şapka taktım, boynuma atkı sardım, marketleri dolaştım. Rusya'nın almadığı yaş sebze ve meyvede iç piyasada ürünün bollaşması nedeniyle, fiyatların düşmesi gibi bir durumun ortaya çıkmadığını gördüm. Aksine fiyatlar yükselmişti. Demek ki ihracatçılarımız, yeni pazarlar bulmuşlar."

GÜMRÜK BİRLİĞİ REVİZYONU 2017'DE

Güneydoğu'daki terör ve Habur Gümrük Kapısı'nda yaşanan sorunlar nedeniyle, bölge ülkelere yapılan ihracatta yaşanan sorunlara da değinen Elitaş'ın, ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmesi şöyle:

"Rusya ve Habur Gümrük Kapısı'nda çıkan sorunlar olamasaydı 2015 yılında 143.9 milyar dolar gerçekleşen ihracata, 500-600 milyon dolar eklenebilirdi. 2014 yılında 157.6 milyar dolarla en yüksek ihracat rakamına ulaşmıştık. Aradaki fark 13.5 milyar dolar. Miktar olarak ise son bir yılda ihracatımız yüzde 1.5 arttı. Petrol fiyatının 35.40 dolara gerilemesi, ihracat yaptığımız bölgelerin ekonomisini olumsuz etkiliyor. 2016 yılında ihracatımızı 150 milyar dolara çıkarmak güç olacak."

Ülkelerle yapılan Serbest Ticaret Anlaşmaları'na da (STA) değinen Elitaş, Güney Afrika'nın çıkardığı engellere vurgu yaptı. AB ülkelerinin 38, Türkiye'nin ise 18 STA imzaladığı kaydedilirken Elitaş, AB ile AB Bakanlığı arasında sürdürülen Gümrük Birliği Anlaşması revizyon müzakerelerinin, 2017 yılında sonlanmasının beklendiği bilgisini paylaştı.

TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİNE TEŞVİK GELİYOR

2016 yılında da yüzde 4'ler düzeyinde büyüme beklediklerini ve asgari ücretteki artışın enflasyon üzerine baskı yapma olasılığına da değinen Bakan Elitaş "İhracat pazarlarının çeşitlenmesi için Türkiye tanıtım kampanyası başlattık. Yüksek teknoloji ürünleri ihracatının artması için, inovasyon ve Ar-Ge teşviklerini yeniden düzenliyoruz. Bilim ve Teknoloji Bakanlığı bu pazartesi günü Meclis'e yeni teşviklerle ilgili yapılan yasal düzenlemeyi getirecek" ifadesini kullandı.

'GELİRLERİ TL OLAN İŞLERDE İHALE DE TL OLSUN ÖNERİSİ'

İşadamlarından Elitaş'a soru yönetenler arasında olan Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Girgin'in "dış müteahhitlik hizmetlerinin sigortalanması talebi" üzerine, Eximbank'ın bu alanda 50-300 milyon dolar arasında şirketlere açtığı kredinin, Bakanlar Kurulu kararı ile artırılabildiği belirtildi. İptal edilen Milli Piyango ihalesini kazanmasına rağmen, çekilen Net Holding Finans Başkanı Orlando Carlo Calumeno'nun "Gelirleri TL olan işler için açılan ihalelerde, bedelin TL olarak ödenmesi" önerisine Elitaş da "Ben de öyle düşünüyorum" yanıtı verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber