Yatırımda aslan payı 'şebekenin'

Elektrik kesintilerinin önüne geçmek için 5 yılda yapılacak olan 17.8 milyar liralık yatırımın 14 milyarlık bölümü hat, trafo, kesici ve direk gibi şebekeye yönelik olacak. Şirketler yatırımı tarife ile geri alacak

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 09 Ocak 2016 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yatırımda aslan payı 'şebekenin'

Olcay AYDİLEK

Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın önceki gün açıkladığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), elektrik dağıtım şirketleri için 2016-2020 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde öngördüğü 17.8 milyar TL'lik yatırımın ayrıntıları ortaya çıktı. Şirketler; hat, trafo, kesici, direk için şebekeye 14 milyar TL yatırım yapacak. Kamulaştırma, izin, ruhsat için yapılacak harcama tutarı, 2.8 milyar TL. Sistem işletim ve buna ilişkin teknolojik yatırımlar için öngörülen tutar da 840 milyon TL. Elektrik dağıtım şirketleri, 2016-2020 dönemi için EPDK'ya 24-25 milyar TL'lik yatırım projeksiyonu sundu. EPDK, tutarın revize edilmesini istedi. Şirketler, bir miktar düşürdü. EPDK, yılın son günlerinde yaptığı toplantıda, sektörün ihtiyaçları ve hedeflerini de dikkate alarak, elektrik dağıtım altyapısı için 5 yıllık dönemde 17.8 milyar TL'lik yatırım öngördü.

YATIRIMLAR SIKI TAKİP EDİLECEK

Yatırımları ve gerçekleşmeleri, EPDK ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı çok yakından takip edecek ve denetleyecek. Dağıtım şirketleri, her yıl hangi projeye ne kadar harcama yapacaklarını yıl başlamadan önce EPDK'ya rapor olarak sunacaklar. Taahhütlerini yerine getirmeyen şirketler hakkında inceleme ve soruşturma başlatılacak.

TARİFEDEN GERİ ALACAKLAR

Dağıtım şirketleri, yatırımın bedelini belli bir dönem içinde elektrik tarifelerinden geri alacaklar. Kaynaklar, bu konuda da bir düzenleme yapıldığını belirterek, "Elektrik dağıtım şirketleri 5 yıl içinde yapacakları yatırımları aboneden tarife yoluyla 10 yılda tahsil edecek. Diyelim ki dağıtım şirketleri, 2016'da 3.6 milyar TL yatırım yaptı. Bu bedeli, izleyen 10 yılda tahsil edecek. Yatırımlarda kalan bölüm için de aynı uygulama geçerli olacak" dedi

İŞTE 18 MİLYARLIK YATIRIMIN DAĞILIMI

-Dağıtım şirketleri, bu yıldan başlayarak 2020 yılına kadar her yıl 3.6 milyar TL yatırım yapacak.

-5 yıllık dönemde şebeke yatırımları (hat, trafo, kesici, direk ve diğer) için 14 milyar TL harcanacak.

-Kamulaştırma, izin, ruhsat için 5 yılda öngörülen toplam harcama tutarı 2.8 milyar TL.

-Sistem işletim ve buna ilişkin teknoloji yatırımları için (akıllı şebeke ve coğrafi bilgi sistemi) 5 yılda öngörülen yatırım tutarı 840 milyon TL.

-Bina, araba ve bu kapsamdaki diğer yatırımlar için hesaplanan 5 yıllık yatırım tutarı ise yaklaşık 170 milyon TL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber