Sularda uygunsuzluk tespit edilen tesislerin üretimi durduruldu

"İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik ile Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik gereği yapılan izleme ve denetimlerde sularda uygunsuzluk tespit edilen tesislerin tamamında üretim durdurulmakta ve uygunsuzluk giderilinceye kadar üretim izni verilmemektedir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ocak 2016 16:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sularda uygunsuzluk tespit edilen tesislerin üretimi durduruldu

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik ile Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik gereği yapılan izleme ve denetimlerde sularda uygunsuzluk tespit edilen tesislerin tamamında üretimin durdurulduğunu ve uygunsuzluk giderilinceye kadar üretim izni verilmediğini bildirdi.

Müezzinoğlu, CHP İstanbul Milletvekilili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesine verdiği cevapta, ilgili mevzuatta suya ait analiz sonuçlarının ya da raporlarının tüketicilere verilmesine dair herhangi bir hüküm bulunmadığını belirterek, su örneklerinde uygunsuzluk bulunan firmaların listesinin yayınlanmasının uygun görülmediğini ifade etti.

Ambalajlı suların, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik ve Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda Halk Sağlığı Müdürlüklerince gerek su üretim tesisleri, gerekse piyasa denetimi ve gözetimi kapsamında izlendiğini ve denetlendiğini aktaran Müezzinoğlu, sahada yaklaşık 3500 personel ile düzenli olarak su numuneleri alındığını ve Halk Sağlığı Laboratuvarlarında analizlerinin yapıldığını vurguladı.

Bakan Müezzinoğlu, şu bilgileri verdi:

"Üretim tesislerinde yapılan izleme ve denetimlerde uygunsuzluk tespit edilmesi halinde su üreticisi firma uyarılmakta ve tespit edilen uygunsuzluğun giderilmesi için süre verilerek düzeltici önlemlerin alınması sağlanmaktadır. Verilen bu süre içinde su dolumuna ve suyun piyasaya arz edilmesine izin verilmemekte, sadece alınan önlemlerin etkinliğinin izlenmesi için test seviyesinde dolum yapılmasına izin verilmektedir. Uygunsuzluğun giderildiğinin yapılan laboratuvar analizleri ile tespit edilmesi durumunda tesiste yeniden doluma izin verilerek tesis bir ay izlemeye alınmaktadır. Bununla birlikte uygunsuzluk tespit edilen tesislere Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu doğrultusunda idari para cezası uygulanmaktadır.

Piyasa denetimlerinde uygunsuzluk tespit edilmesi halinde uygunsuz ürün ile aynı üretim tarihli ve parti seri nolu ürünler piyasadan toplatılmakta ve Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli gözetiminde imha edilmektedir. Ayrıca uygunsuzluğu tespit edilen ürünlere ilişkin kurumumuzca, Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun'da öngörülen idari para cezası uygulanmaktadır."

İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik ile Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik gereği yapılan izleme ve denetimlerde, izin verme sırasındaki mevcut şartlarını kaybettiği tespit edilen işletmeler ile ruhsatlandırma sürecinin herhangi bir aşamasında sahte ve yanıltıcı belge ibraz ettiği tespit edilen işletmecilerin adlarına düzenlenen izinlerin iptal edildiğini belirten Müezzinoğlu, ayrıca yapılan denetimlerde faaliyet göstermediği tespit edilen ve tespit tarihinden itibaren bir yıl içinde faaliyete geçmeyen tesislerin işletmecilerinin adlarına düzenlenen izinlerin de iptal edildiğini vurguladı.

Müezzinoğlu, "İlgili mevzuata göre piyasa denetimi sonucunda uygunsuzluğu tespit edilen ürünler için idari para cezası uygulanmaktadır. Üretim izinlerinin iptalini gerektiren uygunsuzlukların tespit edilmesi durumunda işletmelerin üretim izinleri iptal edilmektedir" ifadesini kullandı.

Bakan Müezzinoğlu, su dolumunda kullanılacak kapların yıkanması, doldurulması ve kapaklanmasının el değmeden otomatik makine veya sistemlerle yapılması gerektiğini bildirdi. Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Geri dönüşlü kapların yıkanmasında yıkama suyunun uygun sıcaklıkta olmaması, kapların yıkanması ve durulanmasında uygun nitelikte su kullanılmaması, kaynakta ve depolamada gerekli koruma tedbirlerinin olmaması, üretim aşamasında genel hijyen kurallarına uyulmaması, ilgili yönetmeliklere göre ayrıştırma işlemi için ozonlama izni almış tesislerin gereğinden fazla ozonlama yapması, piyasaya arz edilecek ürünlerin üretim akışı sonrası yeterli görsel kontrollerin yapılmaması, tesis laboratuvarlarında yapılması gereken analizlerin düzenli olarak yapılmaması gibi pek çok neden su uygunsuzluğuna sebep olabilmektedir."

Müezzinoğlu, ambalajlı su tesislerinin, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik ve Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda senede en az bir defa bakanlıkça ve yine en az üçer aylık dönemlerle de Halk Sağlığı Müdürlüklerince denetlendiğini anımsattı.

Bakan Müezzinoğlu, "İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik ile Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik gereği yapılan izleme ve denetimlerde sularda uygunsuzluk tespit edilen tesislerin tamamında üretim durdurulmakta ve uygunsuzluk giderilinceye kadar üretim izni verilmemektedir" açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber