İlçeden il'e nakil halinde mehil müddeti ve harcırah durumu

Bir ilçeden ile nakil olan memur, hangi halde mehil müddeti kullanabilir ve harcırah alabilir?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Şubat 2016 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İlçeden il'e nakil halinde mehil müddeti ve harcırah durumu

Bir ilçeden il merkezine nakil olan memurun mehil müddeti kullanabilmesi veya harcırah alabilmesi için, naklen gittiği yerin "başka yer" kavramı içinde olması gerekmektedir.

Başka yer ise "memuriyet mahalli dışındaki yer" olarak tanımlanmaktadır.

Memuriyet mahallinin tanımı 6245 sayılı Kanunun 4. maddesinde şu şekilde yer almaktadır:

"g. Memuriyet mahalli: Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü, büyükşehir belediyelerinin olduğu illerde ise il mülki sınırları içinde kalmak kaydıyla memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgahının bulunduğu ilçe belediye sınırları içinde kalan ve yerleşim özellikleri bakımından bütünlük arz eden yerler ile belediye sınırları dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu yerlerin devamı niteliğindeki mahaller ve kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri; "

Bu tanım oldukça karışıktır.

Özetleyecek olursak;

1- Memurun ikametgahının bulunduğu veya işyerinin bulunduğu yer "memuriyet mahalli"dir. Memuriyet mahalline nakil halinde harcırah verilmez. Bir örnek verecek olursak. Samsun Çarşamba'da görev yapan ama Samsun'da ikamet eden bir memurun nakli, Çarşamba'dan Samsun'a çıktığında bu memura harcırah verilmez.

2- Büyükşehir belediyesi olmayan illerde, belediye sınırları dışındaki yerler "başka yer"dir. Sadece yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü yerler istisna.

2- Büyükşehirlerde ise naklen gidilen yerin, çalışılan yerle ne kadar bütünlük arz ettiğine bakılacaktır. Bu konudaki detaylı yazı için tıklayınız.

Dikkat edileceği üzere hem mehil müddeti hem de harcırah alınabilmesi için naklin çıktığı yerin "başka yer" kavramı içinde olması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber