İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İngiltere, müslüman öğrenciler için üniversite sınavını erkene çekti

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Ocak 2016 10:46, Son Güncelleme : 16 Eylül 2020 02:29
İngiltere, müslüman öğrenciler için üniversite sınavını erkene çekti

TÜRKİYE'DE ÜNİVERSİTE SINAVI RAMAZAN'DA

İngiltere'de, oruç tutan Müslüman öğrencilerin zorluk yaşamaması için üniversite ve lise bitirme sınavlarının Ramazan ayına denk gelmemesi için sınav takvimi erkene çekildi. Türkiye'de ise 2 milyonu aşkın adayın üniversiteli olmak için yarışacağı Lisan Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) 5 oturumu Ramazan ayına denk geliyor. Ortalama 17 saat oruç tutulacak Ramazan ayı 6 Haziran'da başlıyor. Oruçtan, 2 hafta sonra 18 Haziran'da LYS Sosyal Bilgiler Sınavı'yla 5 oturumluk üniversite sınav maratonu start alacak. ÖSYM'ye adayların ortalama sınav takvimi değişikliği için başvurduğu öğrenildi.

Tarihi bir adım atan İngiltere Eğitim Bakanlığı Ortak Nitelik Konseyi 2 hafta önce örnek bir öneriyi tartışmaya açtı. Ramazan ayında oruç tutan Müsüman öğrencilerin, lise bitirme ve üniversite seçme sınavlarında özellikle matematik ve dil bölümlerinde zorluk yaşamaması için sınav tarihlerinin erkene çekilmesi gündeme alındı. İngiltere'de başlayan çalışma, aralarında Türklerin de bulunduğu farklı milletlerden Müslüman öğrenciler arasında sevinçle karşılandı.

YGS'de bugün son gün

Türkiye'de ise üniversite sınav maratonu başvurularla birlikte başladı. Ölçme Seçme Yarlaştirme Merkezi'nin (ÖSYM) 6 Ocak-20 Ocak tarihleri arasında yapılmasını istediği Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (YGS) başvuruları bugün bitiyor. Üniversiteye girişin ilk adımı 1. basamak sınavı YGS, 13 Mart'ta yapılacak. Sonuçları 25 Mart'ta açıklanacak. Lisans Yerleştirme Sınavı(LYS) başvuruları ise 1-14 Nisan arasında alınacak. LYS, 18-26 Haziran arasında 5 oturumda yapılacak. Sonuçları, 18 Temmuz'da ilan edilecek.

Sınavlar 525 dakika

Üniversite sınavının 1. basamağı Ramazan'a denk gelmiyor. Ancak, yerleştirmede yüzde 60 etkili olan LYS 2016'nın tamamı Ramazan ayında. YGS'de 180 puanı aşan 2 milyonu aşkın adayın yarışacağı LYS'deki 5 oturum da Ramazan ayında yapılacak. Ramazan, 6 Haziran'da başlarken, orucun 2. haftasında 2 milyonu aşkın aday için de LYS maratonu başlayacak. LYS'de ilk sınav 18 Haziran 2016'da cumartesi günü saat 10:00'da Sosyal Bilimler Sınavı'yla başlıyor. 19 Haziran'da Matematik, 25 Haziran'da Fen ve Yabancı Dil, 26 haziran'da ise Edebiyat ve Coğrafya'dan sınav yapılacak. Sınavlar, 525 dakika sürecek.

"İngiltere'deki gibi Ramazan'a göre sınav yapılsın" Eğitim Bir Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, "İngiltere'deki düzenlemeyi destekliyoruz. Öğrenciler de çok memnun. Ancak, oruç yanlızca İngiltere'de tutulmuyor. Ramazan'da öğrencilerimiz, hocalarımız dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye'de de oruçlu oluyor. Oruç ibadetini yerine getiren Türk öğrenci de, İngiltere'deki öğrencinin haklarından mahrum kalmamalı. Öğrenci, oruçluyken ders hazırlığında ve sınav sırasında tabi olarak dikkati dağılıyor ve performansı düşüyor. Yılda bir kez gelen ibadetten mahrum kalmak istememesi de hakkı. Üniversite sınavı gibi geleceğine yön verecek olan hayatının en önemli sınavında da başarılı olmak istiyor. Bu da en doğal hakkı. İngiltere, örnek alınabilir. Bize, öğrencilerden bu yönde çok şikayet geliyor. Üniversite sınavı, finaller hatta birkaç yıl sonra mevsim döndüğünde Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) gibi hayati önem taşıyan sınavların takvimi Ramazan ayı dikkate alınarak belirlenmeli. Bu aynı zamanda, ülkemiz için kişilerin inancına saygı anlamına geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) sınavların Ramazan'a denk gelmemesi için bir an önce adım atmalıdır" dedi.

Üniversite Sınav Takvimi

LYS Başvuruları: 1-14 Nisan 2016 tarihleri arasında.

LYS-1 (Matematik) 19 Haziran 2016 Pazar 135 dakika

LYS-2 (Fen Bilimleri) 25 Haziran 2016 Cumartesi 135 dakika

LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): 26 Haziran 2016 Pazar 120 dakika

LYS-4 (Sosyal Bilimler): 18 Haziran 2016 Cumartesi 135 dakika

LYS-5 (Yabancı Dil) : 25 Haziran 2016 Pazar 120 dakika

Ramazan Ayı Takvimi

6 Haziran 2016 - Pazartesi Ramazan başlıyor

1 Temmuz 2016 - Cuma Kadir Gecesi

4 Temmuz 2016 - Pazartesi Arefe

5 Temmuz 2016 - Salı Ramazan Bayramı 1. Gün

6 Temmuz 2016 - Çarşamba Ramazan Bayramı 2. Gün

7 Temmuz 2016 - Perşembe Ramazan Bayramı 3. Gün

ÖĞRENCİLER NE DÜŞÜNÜYOR

Teşvikiye Temel Lisesi 4. sınıf öğrencisi Burak Ertan, "Ülkemizin çoğu Müslüman. Bizim yaşımızdaki adayların çoğu da Ramazan'da sınava girecek. İngiltere, sadece Müslüman öğrenciler için bu düzenlemeyi yapıyorsa, Türkiye'de de bu tarz düzenlemeler olmalı. Öğrenciler, farz olan ibadetini yerine getirmek için oruç tutacak. Üniversite sınavı buna engel olmamalı"

Bayrampaşa Suat Terimer Anadolu Lisesi 4. Sınıf öğrencisi Berat Akın, "İngiltere bile bunu yapıyorsa Türkiye'den de bunu beklemek hakkımız. Üniversite sınavı, ülkemizde de Ramazan ayından önce yapılmalı. Öğrenci oruç ya da sınav ikileminde bırakılmamalı. Ben oruç tutuyorum. Sınav da tutamayabilirim diye endişe ediyorum. Çok üzülüyorum"

Bayrampaşa Suat Terimer Anadolu Lisesi 4. sınıf öğrencisi Furkan Demirbozan, "Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olmayan İngiltere bu yönde hassasiyet gösteriyorsa, bizim de ülke olarak birşeyler yapmamız gerekiyor. Sınavlar, dini değerlere ve bayramlara uygun planlanmalı. Oruç benim için çok önemli ama üniversite sınavı nedeniyle malesef oruç tutamayacağım. Tutmayı çok isterdim"

Mecidiyeköy Anadolu Lisesi mezun öğrencisi aday Zeynep Yorkun, "Bizim sınav takvimimizde de böylesine hassasiyetler olmalı. Oruç tutanlar sınava hazırlanırken ve sınav günü olumsuz etkileniyor. Oruçlu, sınava hazırlanmak da sınava grimek de çok zor. Yaz olduğu için oruç süresi 17 saate kadar çıkıyor. İster istemez dikkat dağılıyor. Sınav, Ramazan ayı öncesi yapılmalı"

Sultan UÇAR

YENİ YÜZYIL GAZETESİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber