Zamanaşımına takılan suçlar da, atamaya engel olmaz

Anayasa Mahkemesi, zamanaşımına giren suçların da, atamaya engel olmaması gerektiğine karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Ocak 2016 17:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Zamanaşımına takılan suçlar da, atamaya engel olmaz

Bir imam hatip, görevini yaparken, yapılan bir ihbar sonrasında "Hizbullah terör örgütüne üye olmak suçundan" hakkında kamu davası açılmıştır.

İmam hatibin görevine son verilmiş, imam da göreve son verme işlemine karşı dava açmış ancak davalar 2006 yılında idare mahkemesince, 2008 yılında Danıştayca reddedilmiştir.

Açılan ceza davası ise 2008 yılında, 10 yıllık zamanaşımı süresi nedeniyle ortadan kaldırılmıştır.

İmam hatip, ceza davasının 2008 yılında zamanaşımı nedeniyle ortadan kalması üzerine, Diyanete başvurmuş ve atanmak istenmiş Diyanet ise bu talebi reddetmiştir.

Bu red talebinin iptali için dava açılmış ancak idaire mahkemesi "suç türünün zamanaşımıyla ortadan kalktığını ancak suçun varlığının ortadan kalkmadığını" da belirterek, imam hatibin göreve dönme talebinin reddedilmesini hukuka uygun bulmuş, Danıştay da idare mahkemesi kararını onamıştır.

İmam hatip yargı yolu tükenince bu kez Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuş ve masumiyet karinesinin ihlal edildiğini belirtmiştir.

Anayasa Mahkemesi de, zamanaşımıyla ortadan kalkan bir dosyada sanki kişi suçluymuş gibi işlem yapılmasının masumiyet karinesinin ihlal anlamına geldiğine karar vermiş ve yargılamanı yenilenmesini istemiştir.

AYM kararı için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber