Öğretmenleri Eş Durumu Nedeniyle Yer Değiştirme İşlemlerine İlişkin Bilgiler

11/06/2000 tarihli ve 24076 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği temel alınarak sitemiz uzmanlarınca hazırlanan bu konudaki bilgilere ulaşmak için tıklayınız.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

11/06/2000 tarihli ve 24076 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği temel alınarak sitemiz uzmanlarınca hazırlanan bu konudaki bilgilere ulaşmak için tıklayınız.


Öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı veya bulundukları görev yerinde, hizmet alanında ya da ilde çalışmaları gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın eş durumundan dolayı yer değiştirme suretiyle atama yapılabilmektedir.

Ancak yeni atanan öğretmen adaylarının eş durumundan dolayı yer değişiklik talebinde bulunabilmesi için adaylıklarının kaldırılmış olması veya adaylık eğitim süreçleri içerisinde bulunan temel ve hazırlayıcı eğitimleri tamamlamış olmaları gerekmektedir. (Eşi şehit olanlar için temel ve hazırlayıcı eğitimi tamamlamış olma koşulu aranmaz)

Atama Dönemleri
Eş Durumu özüründen dolayı yapılacak yer değiştirme suretiyle atamalar her yılın Haziran-Ağustos dönemlerinde yapılır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı ihtiyaç halinde Mayıs, Eylül ve yarıyıl tatillerinde de eş durumundan dolayı yer değiştirme yapabilmektedir.

Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarda Gözönünde Bulundurulacak Hususlar
-Yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmen eşlerin görev yerleri, branş ve ihtiyaç durumu dikkate alınarak birlikte belirlenir. Eşlerden birinin zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış veya bu yükümlülüğe tabi olmaması halinde diğer eş zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaf tutulur.
-Yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunulan yerde eşlerden birinin branşında ihtiyaç bulunmaması durumunda eşler, ihtiyaç olan bir başka yere atanır.
-Özür durumuna bağlı yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunanların hizmet puanlarına, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine ekli Yer Değiştirme Formunun (EK-4) (C) ve (D) Bölümünde gösterilen ve özürlerine karşılık gelen puanlar eklenir. Bu puan, yer değiştirme suretiyle atanmaları bakımından yapılacak sıralamada esas alınır.
-Eşleri Bakanlık kadrolarında öğretmenlik dışındaki bir görevde veya başka bir kurumda çalışanların görev yerleri; eşinin zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi olup olmadığı ve benzeri koşullar çerçevesinde kurumlar arasında koordine sağlanarak belirlenir.
-Her derece ve türdeki özel eğitim okulları ile özel sınıf öğretmenlerinin, fen lisesi öğretmenlerinin, Anadolu liselerine sınavla atanan öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamaları, öncelikle aynı tür ve derecedeki okullara yapılır. İç ve dış kaynaklı proje çalışmaları çerçevesinde uygulama yapan eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, proje kapsamında eğitim görmüş öğretmenlerden karşılanır. Bunların yer değiştirme suretiyle atanmalarında ayrı sıra listesi düzenlenebilir.


Eş durumu özürü:
Öğretmenin bu özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için eşinin, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalıştığının, emekliye ayrıldığının ya da şehit olduğunun belgelendirilmesi gerekmektedir.


Eş Durumundan Dolayı Yer Değişiklik Talebinde Bulunanlardan İstenen Belgeler


a) Eşi 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren bir kurumda memur, sürekli işçi ve sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar için (926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu kapsamına girenler dahil);
1) Yer Değiştirme Formu .
2) Eşinin çalışmakta olduğu kurumdan alınacak Görev Yeri Belgesi.
3) Evli olduğunu gösterir belge (vukuatlı nüfus kayıt örneği, görevli olunan kurumdan alınacak belge veya onaylı evlenme cüzdanı örneği).


b)Eşi 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında sigortalı işçi statüsünde çalışanlar için (a bendinde belirtilen sigortalılar hariç).
1) Yer Değiştirme Formu.
2) Eşinin çalışmakta olduğu iş yerinden alınacak iş yeri belgesi .
3) İş yerinin çalışır durumda olduğunu gösterir vergi dairesi veya ilgili meslek teşekkülünden alınacak belge.
4) Başvuru tarihinden itibaren geriye dönük bir yıl içinde en az 240 gün ya da üç yıl içinde 480 gün sigortalı hizmeti olduğunu gösterir belge.
5) Evli olduğunu gösterir belge (vukuatlı nüfus kayıt örneği, görevli olduğu kurumdan alınacak belge veya onaylı evlenme cüzdanı örneği).


c) Eşi 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu (Bağ-Kur) kapsamında çalışanlar ile 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında tarımsal faaliyette bulunanlar için;
1) Yer Değiştirme Formu.
2) iş yerinin çalışır durumda olduğunu gösterir vergi dairesinden alınacak belge.
3) Başvuru tarihinden itibaren geriye dönük bir yıl içinde en az 8 ay ya da son üç yıl içinde 16 ay sigortalı hizmeti olduğunu gösterir Bağ-Kur'dan alınacak belge.
4) Evli olduğunu gösterir belge (vukuatlı nüfus kayıt örneği, görevli olduğu kurumdan alınacak belge veya onaylı evlenme cüzdanı örneği).


d) Eşi emekli olanlar için;
1) Yer Değiştirme Formu.
2) Emeklilik onayı veya emekli aylığı bağlandığına dair belge.
3) Vukuatlı nüfus kayıt örneği.


e) Eşi şehit olanlar için;
1) Yer Değiştirme Formu.
2) Eşin şehit olduğuna ilişkin belge.
3) Vukuatlı nüfus kayıt örneği.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber