Kış mevsiminde depresyon daha çok görülüyor

İsteksizlik, mutsuzluk, çökkünlük, hüzün, içe kapanma, ve enerji düşüklüğü... Bu durumunuzun nedeni kış depresyonu olabilir.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 21 Ocak 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kış mevsiminde depresyon daha çok görülüyor

Havaların soğumasıyla birlikte güneş ışınlarından daha az faydalanıldığı ve kar yağışının etkin olduğu şu günlerde kendinizi yorgun, isteksiz ve mutsuz mu hissediyorsunuz? Hatta bunlar da yetmezmiş gibi bir de üzerine enerjinizde ciddi anlamda bir azalma da söz konusu olabilir. Hemen telaş yapmayın. Yaşadığınız bu durum mevsime bağlı olabilir. Mevsimsel duygu durum bozukluğu olarak adlandırılan kış depresyonu psikolojik bir rahatsızlık olup birçok insanda görülebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yaşadığınız duyguların süresinin ne kadar olduğudur. Eğer bu durumunuz 2 haftadan daha uzun sürmüş ise bir uzmandan destek almanız gerekebilir.

Central Hospital'dan Uzman Psikolog Aycan Bulut, "Kış mevsimi ile birlikte birçok kişide psikolojik belirtiler yaşanabileceğini belirterek kış depresyonu hakkında bilgiler verdi:

SÜRESİ ÖNEMLİ!

Depresyon günümüzde sık görülen, kendini tekrarlayan, kişinin psikolojisini olumsuz yönde etkileyen ve yaşamını zorlaştıran bir duygu durum bozukluğu olarak da tanımlanabilir. Görülen tüm belirtiler kişinin yaşam kalitesini düşürebilir. Özellikle bu kişiler kendilerini yoğun bir şekilde çaresiz ve yalnız hissederler. Duygu ve düşünceleri yoğun olan kişiler bu dönemi kendi başlarına atlatamazlar. Yaşadığınız olumsuzluklar 2 haftadan daha uzun sürmüşse, önceden zevk alarak yaptığınız işleri artık yapmak istemiyor ya da zorunlu olarak yapıyorsanız ve bunlara ek olarak bedensel şikayetleriniz de mevcut ise bu durumda depresyondan bahsedilebilir ve bir uzmandan yardım almanız önerilir.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Depresyon diğer rahatsızlıklar gibi tıbbi bir durumdur. Belirtileri herkeste aynı ölçüde olmayabilir ya da belirtilerin hepsi aynı anda görülmeyebilir. Eğer siz de yoğun üzüntü, özgüven eksikliği, enerjide azalma, uykuda azalma ya da artma, huzursuzluk, iştahsızlık, dikkat eksikliği ve mutsuzluk gibi belirtilerin en az 4 ya da daha fazlasını yaşıyorsanız depresyonda olabilirsiniz. Bu durum sizi korkutmasın. Depresyon yaygın bir hastalık olup doğru bir tedavi ile belirtileri ortadan kaldırılabilen bir ruh hastalığıdır.

Ayrıca depresyonda olan kişilerde aşırı yeme isteği, az fiziksel aktivite, çok fazla kilo alma ve sürekli uyuma ihtiyacı gibi durumlar da gözlemlenebilir.

Daha önceden depresyon tanısı konmuş ya da depresif duruma yatkınlığı olan kişilerde hastalığın şiddetli yaşanması ve nüksetmesi mümkündür.

SOSYALLEŞMEK İYİ GELİYOR

Kış depresyonu yaşayan kişilerin açık havada vakit geçirmeye özen göstermeleri gerekir. Özellikle açık havada spor yapmaları önerilir. Havanın kapalı olması eve kapanmanıza neden olmasın, mümkün olduğunca gün ışığından faydalanmaya çalışın. Kendiniz için yeni ortamlar bulun yeni arkadaşlar yeni aktiviteler kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Arkadaşlarla görüşmek, farklı ve eğlenceli ortamlarda bulunmak bu durumun daha kolay atlatılmasına yardımcı olabilir.

PROFESYONEL DESTEK ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN

Öncelikle durumunuzu kabul edin ve destek almaktan çekinmeyin. Kimi insanlar ne yazık ki psiklolojik rahatsızlıkların bir zayıflık olduğunu düşünüp yardım almayı reddediyor. Durumu akışına bırakıp geçmesini bekleyerek ya da kendileri atlatmaya çalışarak en büyük hatayı yapıyorlar.

PSİKOTERAPİ ÖNEMLİ

Kış depresyonunun tedavisi için sadece ilaçlar kullanılmaz. Kişilerin sorunlarını çözmek ve yaşamlarını pozitif olarak değiştirebilmek amacıyla psikoterapi teknikleri de uygulanmaktadır. Psikoterapideki ilk amaç bu durumdaki kişilerin hayata karşı olumsuz düşüncelerini ortadan kaldırmaktır. Bunun yanı sıra kendilerine ve yaşama olan güven eksikliklerini tekrar kazandırabilme ve yıkıcı düşüncelerden kurtulabilmelerine yönelik hedefler de belirlenir.

Elif DEMİRTAŞ BİLİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber