Dördüncü çeyrekte ılımlı büyüme

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi Betam 2015 yılı oördüncü çeyreği için ikinci reel büyüme tahminini yayınladı. Araştırmayı Seyfettin Gürsel, Mine Durmaz ve de Melike Kökkızıl yaptılar.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 25 Ocak 2016 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dördüncü çeyrekte ılımlı büyüme

Araştırmacıların 2015 yılının son çeyreği için ilk büyüme tahmini yüzde 0,5'ti. Kasım verileriyle birlikte bu tahmini az bir farkla yüzde 0,6'ya yükseltiyorlar. GSYH'nin alt kalemlerinde Kasım itibarıyla belirgin değişimler söz konusu. Tüketim artışı yavaşlarken yatırımların katkısı negatife dönüyor. Buna karşılık net ihracatın negatif katkısı azalıyor. Mevsim etkilerinden arındırılmamış seriye dayalı 2014 yılının dördüncü çeyreğine kıyasla yıllık büyüme oranına ilişkin tahmin değişmiyor, yüzde 4,8'de tutuluyor. Sonuç olarak çeyrekten çeyreğe yüzde 0,6'lık büyümenin büyük ölçüde özel tüketim ve kamu harcama artışından kaynaklanması bekleniyor. Cari açık / GSYH oranını yüzde 4,8 , altın hariç oranını ise yüzde 5,3 olarak tahmin ediliyor. Sanayi üretiminde duraklama özel tüketimde canlılık görülüyor.

Kasım ayında bir önceki aya kıyasla Sanayi Üretim Endeksinde yüzde 0,9 oranında azalma var. Aynı dönemde dayanıklı tüketim malı değişmezken, ara malı ve yatırım malı üretimlerinde sırasıyla yüzde 0,7 ve yüzde 0,8 oranlarında düşüş gözlemleniyor. Dayanıksız tüketim malı üretimi ise yüzde 6,5 oranında azalmış. Bununla birlikte ekim-kasım ayları birlikte dikkate alınıp 3. Çeyreğe kıyaslandığında sanayi üretim artışı yüzde 0,6 olarak hesaplanıyor. Kasım ayında bir önceki aya göre tüketim malı ithalatı ve dayanıklı tüketim malı imalatı sırasıyla yüzde 8,9 ve yüzde 6,5azalırken, dayanıksız tüketim malı imalatı aynı dönemde değişmemiş. Tüketici güven endeksi kasım ayındaki yüzde 22,1'lik artışı takiben, Aralık ayında yüzde 5,2 azaldı. Eylül ve ekim aylarında azalan özel tüketim vergisi gelirleri Kasım ve Aralık yüzde 7,6 ve yüzde 1,4 arttı. Binek otomobil üretiminde de üç aylık artış yüzde 9,6 oranında gerçekleşti.

Tahmin modeli üçüncü çeyrekten dördüncü çeyreğe GSYH artışında en büyük katkının özel tüketimden kaynaklanacağını öngörüyor. Dış ticarete ilişkin Ekim ayı miktar verileri net ihracatın büyümeye önemli ölçüde negatif katkı yapacağını göstermişti. Kasım ayı itibarıyla ithalatta gözlemlenen belirgin düşüş, net ihracatın negatif katkısının çeyreklik bazda devam edeceğini, ancak azalacağını gösteriyor. Altın hariç reel ihracatın çeyrekten çeyreğe yüzde 0.8 altın hariç reel ithalatın ise yüzde 2,4 artacağı tahmin ediliyor. Özel yatırımlarda yavaşlama dördüncü çeyreğin sonlarında arttı. Kamu ise büyümeye önemli katkı yapmakta.

Dördüncü çeyrekte yapılan büyüme tahmini ilk üç çeyreğin verileriyle birleştirildiğinde ise 2015 yıllık reel büyüme tahmini yüzde 3.8 olarak hesaplanıyor. 2014 yılında reel büyüme % 2.9 olarak gerçekleşmişti.

Deniz Gökçe

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber