Akademik personel, malulen emekli olabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Şubat 2016 12:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Akademik personel, malulen emekli olabilir mi?

SORU: 1978 doğumluyum, ilk SSK girişim 1998 yılında 1 aylık prim ödemesi var. 2006-2007 yıllarında 13 ay yine SSK primim var. 7 yıldır da öğretim görevlisi olarak çalışıyorum. Halihazırda doktora yapıyorum. Öğretim Görevlisinin malulen emeklilik hakkı var mıdır? Var ise ne kadar çalışmış olması gerekiyor? Yaklaşık emekli ikramiyesi ve emekli aylığı ne kadar olur? Cevabınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

CEVAP: Memurların malulen emeklilikte kadro ve görev ünvanı ayrımı bulunmamaktadır. Tüm hizmet sınıflarında görev yapanların malulen emeklilik hakları vardır. Sosyal Güvenlik Kanunlarında hizmet sınıfına göre malullük aylığı şeklinde bir ayrım yapılmamıştır.

Malulen emeklilik şartlarını taşıyan her memur malulen emekli olmak, Kurumları tarafından da malulen emeklilik işlemlerinin yapılması gereken bir husustur.

2008 yılı Ekim ayından sonra öğretim görevlisi olarak memurluğa başladığınızı belirtmişsiniz. Bu durumda sizin hakkınızda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu içeriğindeki malullük kurallarının uygulanması gerekir.

5510 sayılı Kanunun malul aylığı için kuralları Madde 25 , 26 ve 27 hükümleri içeriğinde belirlenmiştir.

1- Sağlık Kurulu raporunun içeriğinde çalışma gücünüzün en az % 60 ını veya vazifenizi yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünüzü kaybetmeniz gerekir. Bu durum SGK Sağlık Kurulu tarafından tespit edilir. Bu tespit sonucunda malulen emeklilik işlem süreci başlar.

2-Bu tespit olursa malul aylığı bağlanması için de ayrıca en az 10 yıldan beri sigortalı olmanız ve bu süre içerisinde 5 yıl hizmet bulunması yeterlidir. Bu şartları taşıdığınız görülmektedir.

3- Malul aylığı 5510 SK/27. Madde hükümleri gereği primler üzerinden hesap edilir. Bu nedenle kesin bir rakam verilmesi mümkün olamaz.

4- Emekli ikramiyesi 2008 öncesi memurlarla aynı olur. Bu hesabı http://www.memurlar.net/hesaplama/emekli-maas/ adresimizdeki maaş robotuna, derece/kademe unvan hizmet yılı gibi bilgileri yazarak yapabilirsiniz.

5- İşleme başlama düşüncesi hasıl olduğunda Kurumunuz aracılığı ile SGK' ya müracaat yapılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber