Kamu kurumları memurların ev sahibi olabilmesi için TOKİ'ye başvuruyor.

Haber Giriş : 25 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenlerin 'kira öder gibi taksitle' ev sahibi olması için Milli Eğitim Bakanlığı ile TOKİ arasında yarın protokol imzalanacak.

TOKİ'nin ucuz konut hamlesi devam ediyor. Çeşitli kesimlerle işbirliği yapan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ardından Milli Eğitim Bakanlığı ile de protokol imzalayacak. Adalet Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün talepleri ise değerlendiriliyor.

Öğretmenlerin "kira öder gibi taksitle" ev sahibi olması için Milli Eğitim Bakanlığı ile TOKİ arasında yarın protokol imzalanacak.

Koordinasyonunu İLKSAN'ın yapacağı proje ilk olarak Ankara'da başlayacak, sonra tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılacak. Sincan Yenikent'te bulunan İLKSAN'a ait 250 bin metrekare arazi TOKİ'ye devredilecek. Yaklaşık 3 bin konutun yapılacağı projede daireler ortalama 65, 95 ve 120 metrekare olarak inşa edilecek.

Yüzde 25'i peşin ödenecek daireler öğretmenlere 120 ay vade ile satılacak. Faizsiz gerçekleştirilecek "ucuz ev projesinde" artışlar 6 aylık memur maaş artışı oranında gerçekleşecek. Zemin etüdü yapılan arsaya kurulacak öğretmenler sitesi, altyapısı, yeşil alanı, sosyal tesisi, parkı ve camisiyle örnek bir proje olacak.

TOKİ daha önce de Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin ucuz ev sahibi olması için protokol yapmıştı. OYAK ile yapılan protokolle Ankara Eryaman'da bin 660 ve bin 228 daireden oluşan toplam 2 bin 828 konutun yapılması planlandı. Geçen ay ise Emniyet mensuplarının ucuz ev sahibi olabilmesi için Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN) ile TOKİ arasında yapılan protokolle Ankara Eryaman 7. Etapta 768 adet konut yapılması için çalışmalar başladı.

Diğer memurlar sırada
Ayrıca Adalet Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün TOKİ'nin başlattığı ucuz konut kampanyasından faydalanmak için başvuruda bulunduğu öğrenildi. Önümüzdeki günlerde diğer kamu kurumlarıyla da benzer projeler için protokol yapılması bekleniyor.

Nasıl ev sahibi olunur?
Ortalama 120 metrekare 3+1 dairenin maliyeti yaklaşık 55 milyar lirayı buluyor. Bir öğretmen bu daireye sahip olabilmek için öncelikle dörte biri olan 13 milyar 750 milyon lira peşin ödeme yapılacak. Geriye kalan 41 milyar 250 milyon lirayı ise 10 yılda yani 120 ayda ödeyecek. Buna göre her ay 343 milyon 750 bin lira taksit ödeyecek. Memur maaşına yapılan artış oranında bu taksitler de artacak. Memur maaşı hiç artmazsa bu taksitler de artmayacak. TOKİ'nin projesi ile işbirliği yapılan diğer kamu kuruluşu personeli de benzer şekilde ev sahibi olacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber