Okullarda, bu yıl toplam 2 bin 474 olay meydana geldi. İşte istatistikler...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Ekim 2006 17:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, son günlerde basında yoğun olarak yer almaya başlayan okullardaki güvenlik ve şiddet sorunlarıyla ilgili olarak Türkiye'de okullarda şiddet içerikli olayların giderek artması ve çığırından çıkmış sınıf görüntülerinin basında birbiri ardına yayınlanması 2006 ? 2007 eğitim öğretim yılında da şiddetin eğitime damgasını vuracağını gösteriyor, dedi.

OKULLARIMIZ EĞİTİM YUVASI OLMAKTAN GİTTİKÇE UZAKLAŞIYOR!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullardaki "vaka analiz formu" aracılığıyla tuttuğu istatistiklere göre, Okullarda, geçen eğitim-öğretim yılının son 1,5 ayı ile bu eğitim yılında toplam 2 bin 474 olay meydana geldi. 6 bin 224 öğrencinin karıştığı olayların 9'u ölümle sonuçlandı.

İstatistiklere göre,

Fiziksel zarar veren şiddet: 814 olay,
Zorbalık, tehdit, sataşma: 491 olay,
Dedikodu, lakap takma: 323 olay,
Eşyaya/mala zarar verme: 234 olay,
Okula silah/kesici, delici alet getirme: 196 olay,
Çalma, gasp: 184 olay,
Alkol, uyuşturucu, ilaç kullanımı: 84 olay,
Cinsel taciz: 65 olay,
Ateşli, kesici, delici silahla yaralama: 47 olay,
Çete oluşturma/katılma: 27 olay,
Ateşli, kesici, delici silahla ölümlü olay: 9 olay

meydana geldiğini hatırlatan Avcı, basına yansıyan şiddet olaylarının aysbergin yalnızca görünen kısmını oluşturduğunu, gerçekleşen birçok olayın ise gerek ailenin ve çocuğun, gerekse okulun adının çıkmaması için üstünün kapatıldığını vurgulayarak, "Suç işlemeyi, kavga etmeyi adeta alışkanlık haline getiren ve okula ve arkadaşlarına zarar veren öğrencilerin kaydının Açık Liseye alınması gerekir. Okullardaki disiplin yönetmeliğinin suçu önleyici ve azaltıcı şekilde tekrar gözden geçirilmesi gerekir. Yoksa okullarımız eğitim yuvaları görünümünden hızla uzaklaşmaya devam edecektir" dedi.

Avcı, suç işlemeyi alışkanlık haline getiren öğrencilerin kayıtlarının açık liseye alınması önerisiyle ilgili olarak; okullarda yaşanan şiddet olaylarının gündemden düşmediğini, şiddetin okullarda giderek tırmandığını belirterek, okullardaki sorunların büyük bir kısmını okuldaki küçük bir azınlığın çıkardığını kaydetti.

Avcı, saldırgan davranışlar göstermeyi alışkanlık haline getiren bu azınlığın spor, bilgisayar, güzel sanatlar etkinlikleri, sosyal çalışmalar gibi çeşitli alanlara yönelmelerinin bu öğrencilerde sağlıklı ve istendik davranışları geliştireceğini, çözüm bulunamayanların ise açık liselere kaydırılmasını önerdi.

Avcı, "Öğretmenlerimizin okullardaki şiddet olaylarının azalmasını sağlamada önemli bir rolleri vardır. Fakat tüm önlemlere ve iyi niyete rağmen okulları esir alan ve adeta eğitim ve öğretim faaliyetlerini baltalayan şiddet ve çeteleşme olgusunun önüne geçmek için, suç işlemeyi, kavga etmeyi adeta alışkanlık haline getiren ve tüm rehberlik çabalarına rağmen okula ve arkadaşlarına zarar vermeye devam eden öğrencilerin kaydının Açık Liseye alınması gerekir" dedi.

Avcı, birçok ülkede de uygulanan bu yöntemin Türkiye'de de zorunluluk haline geldiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber