Enerji şirketlerinden sonra otomotivi de vurdu

30 dolara inerek sudan ucuz hale gelen petrol fiyatları, enerji şirketleri ve bankalardan sonra otomobil üreticilerini de kaygılandırmaya başladı. Tesla CEO'su Elon Musk düşük petrol fiyatının elektrikli ve benzinli otomobil üretimini vuracağını öngördü

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 27 Ocak 2016 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Enerji şirketlerinden sonra otomotivi de vurdu

Naime SERT / GAZETE HABERTÜRK

Otuz doların altına inerek sudan ucuz hale gelen petrol fiyatları, üretici ülkeler, enerji şirketleri ve bankalardan sonra otomobil üreticilerini de kaygılandırmaya başladı. Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın CEO'su Elon Musk düşen petrol fiyatlarının elektrikli ve benzinli otomobil üretimini vuracağını öngördü. Düşük petrol, ABD'nin otomotiv pazarında trendi değiştirdi. Son 7 yıldır yakıt tüketimi düşük otomobillerin tercih edildiği pazarda, 2015 yılında yakıt tüketimi yüksek büyük pick-up ve SUV'lara ilginin artmasıyla birlikte bu segmentten 17.5 milyon araç satıldı.

1 MİLYONLUK HEDEFİN HENÜZ YARISINA BİLE ULAŞAMADI

Öte yandan elektrikli otomobil satışları son bir yılda üçte bir oranında azaldı. ABD Başkanı Barack Obama 2008'de göreve geldiğinde 2015 için 1 milyon elektrikli otomobil hedefi koymuştu. Ancak hedefin yarısına bile ulaşılamadı. Ülkede 2015 sonuna kadar sadece 400 bin elektrikli otomobil satıldı. 2020'den önce hedefe ulaşılamayacağı ortaya çıktı. Bu yıl ilk kez 12 Ocak'ta 30 doların altına inerek son 12 yılın en düşük seviyesine gelen, 19 Ocak'ta 27 doların da altına inen Brent tipi ham petrolün varil fiyatı Haziran 2014'te 115 dolardı. Son 18 ayda yüzde 73 oranında değer kaybeden petrolde gelinen seviye ithalatçı ülkeleri, tüketicileri ve havayollarını sevindirirken, ihracatçı ülkeleri, enerji şirketlerini ve merkez bankalarını endişelendiriyor. ABD'li bölgesel bankalar kaya gazı şirketlerine verdikleri krediler nedeniyle zor durumda. Varil başına en düşük maliyetleri 40 dolar olan kayagazı şirketlerinin de peş peşe iflas edeceği öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber