Tıp öğrencilerine maket üzerinde doğum eğitimi

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri, Mesleksel Beceri Laboratuvarı'nda cansız manken üzerinde doğumla ilgili uygulamalı eğitim alıyor. Manken bir kadının doğum sırasında yaşadığı bütün olayları yansıtıyor. Maket kadının karnında bir de bebek bulunuyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ocak 2016 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tıp öğrencilerine maket üzerinde doğum eğitimi

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Gürel, yaptığı açıklamada, İyi Hekimlik Uygulamaları ve Simülasyon Merkezi'ndeki Mesleksel Beceri Laboratuvarı'nda tıp fakültesi öğrencilerine, hastalarla karşılaşmadan önce, farklı maketlerle eğitim verdiklerini söyledi.

Özellikle doğumun, anne ve bebek sağlığı açısından önemli olduğuna dikkati çeken Gürel, doktor adaylarının bu konuda donanımlı hale gelmeleri ve bu şekilde mezun olmaları gerektiğini anlattı.

Öğrencilerin, doğumun her aşamasını tekrar tekrar öğrenebilmeleri için 270 bin liraya bir kadın maketi aldıklarını aktaran Gürel, şöyle konuştu:"Tıp Fakültesi bünyesinde Mesleksel Beceri Laboratuvarı'mız bulunuyor. Burada öğrencilerimiz, mezun olduktan sonra başlayacakları sağlık sektöründe hastaya zarar verme olasılıklarını en aza indirmek için maketler üzerinde çalışma imkanı buluyor. Biz buraya son teknolojiyle yapılmış 'cansız kadın manken' aldık. Bu manken, öyle basit değil, doğum sancısı çekebiliyor, sancıyı dışarı yansıtabiliyor, karnında kendisi gibi küçük bebek maketi bulunuyor ve bunu doğumla dünyaya getirebiliyor. Tüm öğrencilerimiz önce bu manken üzerinde doğumu izliyor. Sonra pratiğe geçiyoruz ve mankene doğum yaptırıyor. Böylece öğrencilerimiz, doğum yapan bir kadının hissettiği acıyı ve dışarı yansıtmasından tutun, bebeğin dünyaya geliş anına kadar her aşamasına tanıklık ediyorlar, merak ettikleri kısımları anında öğretim üyelerine sorarak bilgi alabiliyorlar."

Öğrencilerin teorinin ardından maketler üzerinde pratik yaparak, eğitimlerini pekiştirdiklerini ifade eden Gürel "Burada öğrenciler, hastaya ilk müdahale nasıl yapılır, nasıl muayene edilir, enjeksiyon nasıl yapılır, damar yolu nasıl açılır, dikiş nasıl atılır, sonda nasıl takılır gibi bir çok işlemi de sanal hastalar üzerinde öğreniyorlar" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber