Kayıp çocuklar okulda aranıyor

Annenin 'Oğlum ya TEOG'a girdiyse?' sorusu kayıp çocukların aranmasında yeni yöntem geliştirdi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Ocak 2016 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kayıp çocuklar okulda aranıyor

Eymen Tarık Uslu, 11 yıl önce 4 yaşındayken Eskişehir'de kayboldu. Annesi savcıya, 'Oğlum ya TEOG'a girdiyse?' diye sordu. Bu soru kayıp çocukların aranmasında Emniyet'in yeni bir yöntem geliştirmesini sağladı. Kayıp 35 çocuğun listesi 81 ile gönderdi. Şimdi on binlerce okulda, 'Okula gidiyor mu? Karne aldı mı?' diye sorgulanıyor

TOKAT-Reşadiye'de 30 gündür kayıp olan Dursun Kaan Taşçı ve Bayram Erol'la birlikte gözler yine kayıp çocuk gerçeğine çevrildi. İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat Hareket ve Bilgi Toplama Dairesi Başkanlığı (KİHBİ)'nin 2015 yılı Haziran verilerine göre, 4 bin 418 çocuk kayıp. Sayı bulunan ve kaybolan çocuklar arasında sürekli değişkenlik gösteriyor. Mustafa Uslu ve Hatice Atıcı'nın 3 çocuğunun en küçüğü Tarık Eymen Uslu'da 11 yıl önce 4 yaşındayken kaybolan Türkiye'deki binlerce çocuktan biri. Eskişehir'de halen yaşları 1 ile 17 arasında değişen, 4'ü Iraklı, 2'si Suriyeli, 1'i Afganistan ve 1'i Kırgızistan uyruklu Eymen dahil 35 çocuk kayıplar arasında yer alıyor.

Binlerce okul arıyor

Eskişehir Emniyet'i, kayıp 35 çocuğun verilerini KİHBİ ve Asayiş Daire Başkanlığı Kayıp Şahıslar Projesi'ne ekleyerek, ülke genelinde arama başlattı. Bununla yetinmedi. Emniyet Müdür Yardımcısı Ayhan Bodur, 19 Ocak 2016'da milli eğitim müdürlüklerine, 'kayıp çocuklar' konulu resmi yazı yazdı. Çocukların okul çağında olduklarına dikkat çekilerek, özel ve resmi okullara devam edip-etmediklerinin sorgulanması istendi. Yarıyıl tatiliyle 81 ilde binlerce okulda sorgulama başladı. Öte yandan EGM Asayiş Daire Başkanlığı da yurt genelinde kayıp 448 çocukla ilgili yeni bir 'Kayıp Çocuklar Albümü' oluşturdu.

'Aileler ilk 24 saat sınırının kalktığını bilmiyor

YAKINLARINI Kaybetmiş Aileler Derneği Başkanı Zafer Özbilici ise çalışmayla ilgili "Kayıplarla ilgili böyle bir çalışma hiç duymadım. Eskişehir'de ilk kez başlatılan çalışma Türkiye'ye örnek olmalı. Ebevyn boşanmalarıyla izi kaybettirilen çocuklar ile üçüncü şahıslarca kaçırılan çocuklara ulaşılmasında bu çalışma çok yararlı olacaktır. Ancak, sokakta yaşayan çocuklara okul üzerinden ulaşmak zor. Bu arada eskiden kayıp çocuk bilgisi ilk 24 saat sisteme girilmiyordu. Aileler, bunun değiştiğini bilmiyor. İlk 24 saati beklenmeden Emniyet'e başvurulsun. Polis anında kayıt alıyor" dedi.

Okulların birinden bulup getirecekler

TARIK Eymen Uslu'nun annesi Hatice Atıcı duygularını Yeni Yüzyıl'a şöyle anlattı; "Oğlum, kaybolduğunda 4 yaşındaydı. 10 ve 12 yaşında 2 kez yüzü yaşlandırıldı. Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı'na (TEOG) gireceğini varsayarak, savcıya takibini önerdik. Kabul etti. Sınava girenler tarandı, ulaşılamadı. Eymen, şimdi 15 yaşında ve lise 1'de. Okullarda aranması çok iyi oldu. Eskişehir Emniyeti, çok titiz çalışıyor. Akşam-sabah gözüm kapıda, kulağım telefonda. Telefon numaramı 11 yıldır değiştirmedim. Ölmediğini hissediyorum. Okulların birinden bulup getirecekler. Ölüm acısını herkes yaşıyor ama kayıp acısını sadece yaşayan biliyor. Yüreğimdeki yangın bu çalışmayla son bulacak. İnanıyorum. Tokat'taki kayıp çocuklar için hergün dua ediyorum"

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün kayıp çocuklarla ilgili tespitleri;

Türkiye'de şu ana kadar organ mafyasına rastlanmadı.

Parçalanarak organları alınmış bir çocuk cesedi bulunmadı.

Çocuklar en çok gönül ilişkisi, eğlence/macera için kaçıyor.

Aile içi şiddet ve huzursuzluk sebebiyle ortadan kayboluyor.

Kaybolan çocukların yüzde 70'i evde, 30'u yurtlarda kalıyor.

Kayıpların 98'i hemen bulunuyor.

Kayıp çocuk büyüdükçe yaşına göre fotoğrafı yapılıyor.

Sultan Uçar

Yeni Yüzyıl Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber