Yeni önlem paketi geliyor

Haber Giriş : 28 Ekim 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF ile hükümet yeni pakette anlaştı. Paket elektrik zammı dahil sağlıktan gayrimenkule, emlaktan vergi iadesine kadar geniş bir yelpazede olacak. Toplam 1.2 milyar YTL'lik paketin bütçeden önce devreye girmesi bekleniyor.

UluslararasI Para Fonu (IMF), 2007 Bütçesi'nden önce önlemler paketinin yürürlüğe girmesini istiyor. IMF Türkiye Masası, bayram tatili öncesinde beşinci gözden geçirme çalışmalarını tamamladı. Edinilen bilgiye göre hükümet ile hayli kapsamlı mali önlemler üzerinde de mutabakata varıldı.

İŞTE O ÖNLEMLER

IMF ile hükümetin mutabakata vardığı önlemlerin başında binde 2'lik kemer sıkma paketi var. Bütçe harcamalarına tavan getiren IMF, hedeflerden sapma belirledi. Bu nedenle GSMH'nin binde 2'si kadar harcama kısıcı önlem alınacak. 1.2 milyar YTL civarındaki ödenek iptal edilerek kullandırılmayacak. IMF sağlıkta da önlem istiyor. Buna göre İlaç harcamalarındaki artışı durduracak radikal düzenlemeler yapılacak. Bu kapsamda ?sevk zinciri' uygulamasına geçilecek. Kamuoyunun merekla beklediği elektrik zammı da önlemler paketine girdi. Elektrik zammında ?oran' kararlaştırılacak. Elektrik zammının önümüzdeki ay gerçekleştirilmesi bekleniyor.

SAĞLIKTA SEVK DÖNEMİ

SAĞLIK ocağına başvurmayan ve sevk almayan hastaneye gidemeyecek. İlaç listeleri gözden geçirilecek. Gayrimenkul alım satımında tahsil edilen ?değer artış kazancı' için elde tutma süresi değiştirilecek. Halen en az dört yıl elde tutulan gayrimenkullerin satımında vergi alınmazken elde tutma süresi beş yıla çıkarılacak. Halen uygulamada olan özel gider indirimi yerine ?en az geçim indirimi' modeline geçilecek. Mükelleflerin, yaklaşık asgari ücret düzeyindeki kazançları vergi matrahına dahil edilmeyerek, vergi yükü azaltılacak. Gider karinesi uygulaması başlayacak. Beyannameler ön incelemeye tabi olacak. mükelleften, ?gider bildirimi' istenecek. Kamu yatırımlarına da makas gelecek.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber