13 diplomat ilk kez büyükelçi oldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Ekim 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaş ortalaması 50 olan büyükelçilerin dokuzu Mülkiye, ikisi Boğaziçi, biri Ankara Hukuk, biri Marmara İdari Bilimler mezunu. Bu diplomatların hepsi, büyükelçi unvanını ilk kez kazandılar

Dışişleri Bakanlığı'nda hazırlanan yeni büyükelçiler kararnamesiyle 13 diplomat ilk kez "büyükelçi" unvanını kazandı.

Diplomasi muhabirimiz Utku Çakırözer'in kararname listesi üzerinde yaptığı analize göre, son kuşak büyükelçilerin yaş ortalaması 50. Büyükelçiler arasında en kalabalık grubu 9 kişiyle Mülkiye mezunları oluşturuyor. Mülkiyelileri 2 mezun ile Boğaziçi Üniversitesi ve birer mezunla Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Marmara Üniversitesi izliyor.

Dışişleri'nde bir ilk

Lise mezuniyetleri açısından değerlendirildiğinde ise TED Ankara Koleji ile Saint Joseph lisesi üçer mezunla en kalabalık grubu oluşturuyor. Bu yılki kararnameyle Dışişleri tarihinde önemli bir ilk de gerçekleşiyor. İlk kez bir imam hatip lisesi mezunu diplomat (Naci Koru) büyükelçi unvanını kazanıyor.

Kararnamedeki tesadüf

Son kararnamedeki yeni büyükelçiler arasında kadın diplomat bulunmuyor. Son 4-5 yıldır bütün kararnamelerde genellikle bir ya da iki kadın diplomat büyükelçiliğe terfi ederdi. Dışişleri çevreleri, bu yılki durumun tümüyle tesadüfi olduğunu belirtiyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber