'Sivil havacılıkta habersiz denetimleri artıracağız'

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, "Geçen yıl yaklaşık 4 bin 100 denetim gerçekleştirdik. 2016'da habersiz denetimlere ağırlık vereceğiz" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Şubat 2016 20:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Sivil havacılıkta habersiz denetimleri artıracağız'

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, geçen yıl yaklaşık 4 bin 100 denetim gerçekleştirdiklerini belirterek, 2016'da habersiz denetimlere ağırlık vereceklerini ifade etti.

Ekşi, geçen yıl başlattıkları habersiz denetimlerden güzel sonuçlar aldıklarını belirterek, bu yıl sivil havacılıkta denetimleri daha da etkinleştirmek istediklerini söyledi.

Denetimlerin daha verimli sonuç vermesi için habersiz yapıldığını dile getiren Ekşi, bu yöntemle uygulamadaki eksikliklerin kolaylıkla tespit edildiğini vurguladı.

Acil durumlarda hava trafik ünitelerinin, terminal işleticilerin nasıl davrandığına yönelik denetimler yaptıklarını anlatan Ekşi, "Denetçimiz, kendini tanıtmadan yolculuk boyunca kabin memurlarının davranışlarını da denetliyor. Uçuş sonunda kendini tanıtarak, gördüğü eksiklikler konusunda yazdığı bulgunun imzalı nüshasını onlara bırakıyor. Ben de bizzat yolculukta eksiklik tespit ettiğimde kabin amirine bilgi notu veriyorum. Havacılık alanında çalışan insanlar vicdanlarıyla baş başadır. O vicdanlar da havacılık kurallarıdır. Biz olsak da olmasak da her zaman bu kurallara uyacaklarına inanıyoruz. Bunun bir yaşam tarzı haline gelmesi için 2016'da habersiz denetimlere ağırlık vereceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Havacılıkta her yıl yüzde 10 büyüme

Ekşi, bünyelerinde bulunan 12 pilota ilave olarak bu sene 8 pilot daha istihdam edeceklerini, 4 uçak kontrol ve bakım makinisti, 6 uçuş teknisyeni ve 5 helikopter makinisti alacakları bilgisini verdi. Havacılık sektörünün her sene yüzde 10 büyüdüğüne dikkati çeken Ekşi, "Havacılık denetimlerinin etkin olarak sürmesi için bizim de en az onlar kadar büyümemiz gerekiyor. Bu sene inşallah ilave 40 personel alacağız" dedi.

Geçen yıl yaklaşık 4 bin 100 denetim gerçekleştirdiklerini kaydeden Ekşi, hava yollarında risk bazlı değerlendirme yaptıklarını, işini profesyonel olarak yürütünlerin, kurallara uyanların daha az denetimden geçtiğini ifade etti.

Denetim sonuçları memnuniyet verici

Ekşi, hava yolu ve balon uçuşlarında görevli mürettebatın, alkol ve uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığı konusunda da periyodik denetimler yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 10 uçak üzeri hava yolu şirketleri kendi uçuş ekibine bu denetimleri yapıyor. Hava yollarında memnuniyetle ifade ediyorum ki böyle bir sıkıntı yok. Turistik bölgelerde, balonlarda sıkıntı vardı ancak habersiz yaptığımız kontroller sonrasında o da bitti. Uyuşturucu kontrolü için tüm balon pilotlarını hastaneye gönderdik, kan aldırdık. Olumsuz bir sonuç gelmedi. Sonuçlar bizi oldukça memnun etti."

Söz konusu denetimlerin uluslararası normlara uymak amacıyla yapıldığına işaret eden Ekşi, "Alkol denetimini pilotlara güvenmediğimiz için yapıyor değiliz. Uçuş esnasında kurallara aykırı alkol kullanımı tüm dünyada olduğu gibi bizde de yasak. Bugüne kadar herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadık. Denetimlerin de bu konuda caydırıcı etkisi olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Ekşi, uçuş esnasında kurallara aykırı olarak alkol kullandığı tespit edilen pilot veya kabin çalışanlarına idari para cezası, idari yaptırım, belli süre uçuştan men, lisans iptali gibi cezalar verme yetkisine sahip olduklarını bildirdi.

Her ilde bir amatör pist

Ekşi, Amatör Havacılık Faaliyetleri Yönetmeliği'nin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatarak, amatör havacılık faaliyetlerinde bulunmak isteyen ve ticari amaç taşımayan kişilerin, 2 bin kilogramdan düşük kompleks olmayan hava araçlarını herhangi bir işletme ruhsatı zorunluluğu aranmaksızın kullanabileceğini söyledi.

Türkiye'de amatör havacılığın geliştirilmesinin 2016 için öncelikli hedefleri arasında yer aldığını belirten Ekşi, geçen yıl gerçekleştirdikleri çalıştayda alınan kararlar doğrultusunda bu alanda ilerleme kaydetmek istediklerini bildirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın her ilde bir amatör pist kurulmasını istediğini aktaran Ekşi, "Dünyada bunun çok güzel örnekleri var. Bazı mevzuat değişiklikleriyle Gençlik ve Spor Bakanlığıyla bu işi geliştirmek istiyoruz. Her ilde amatör pist kurulabilirse amatör havacılıkta patlama olur. Havacılık doğal hayatın dışında bir alan olarak değerlendiriliyor. Oysa ki çocuklar amatör havacılıkla tanışarak, kendi amatör uçaklarını kullanabilseler bu Türkiye'de bir kültür oluşturur" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber