Meclis'te yeni anayasa için ilk adım
Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa çalışmaları için ilk kez buluştu.
Yeni anayasa çalışmaları için kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın başkanlığında ilk kez Meclis'te bir araya geldi.
"TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ PARLAKTIR"
Toplantıda konuşan Meclis Başkanı Kahraman,
"Türkiye'nin geleceği parlaktır. Türkiye'nin kutuplaşmayı önleyecek, birlik beraberliği güçlendirecek bir anayasaya ihtiyacı olduğu kesindir. Bu çalışmaların bir mütabakat ile neticeleneceğini ümit ediyorum."
dedi.Meclis'te düzenlenen toplantıya, komisyon üyeleri AK Parti'den Ankara milletvekilleri Ahmet İyimaya ve Cemil Çiçek ile Gaziantep Milletvekili Aldülhamit Gül, CHP'den Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, MHP'den Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir ve HDP'den Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan katıldı.
İSMAİL KAHRAMAN KONUŞTU
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "Gayemiz Türkiyemizin geleceğine çağdaş, çoğulcu demokrasi esaslarına uygun, insan hak ve hürriyetlerine saygılı ve öznesi insan olan, insana hizmet için teşkilatlanmış kudretli, üniter yapıda bir hukuk devleti yapılanmasını ortaya koyacak bir sistemi inşa etmek olmalıdır. Milletimiz bizleri meseleleri çözümlememiz için görevlendirdi. Çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek durumundayız" dedi.
Anayasa Mutabakat Komisyonu, Kahraman başkanlığında toplandı. İsmail Kahraman, komisyonun ilk toplantısının açılışında bir konuşma yaparak, çalışmaların başarıyla sonuçlanması temennisinde bulundu.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, seçimler sonrasında yeni bir anayasa için yaptığı girişimleri anımsatan Kahraman, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, komisyonda görev alan milletvekillerine, katkı veren, süreçte yardımcı olacak herkese şükranlarını ifade etti.
Komisyon üyelerinin isimlerini sayan Kahraman, milletin yeni anayasa beklentisine en iyi şekilde cevap vereceğine inandığı bu milletvekillerine başarılar diledi.
TBMM Başkanı Kahraman, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Gayemiz Türkiyemizin geleceğine çağdaş, çoğulcu demokrasi esaslarına uygun, insan hak ve hürriyetlerine saygılı ve öznesi insan olan, insana hizmet için teşkilatlanmış kudretli, üniter yapıda bir hukuk devleti yapılanmasını ortaya koyacak sistemi inşa etmek olmalıdır.
Milletimiz, bizleri meseleleri çözümlememiz için görevlendirdi. Çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek durumundayız. Zayıfların silahlı, şikayet ve şiddettir. Zorluklar da mecburiyetler gibidir, var diye kabul ederseniz, var olurlar. Zorluklar başarının değerini artıran süslerdir. Çözümde görev almayanlar, sorunun bir parçası olurlar. Engelleri aşamayanlar, onları aşılmaz görenlerdir. Bir düşünürün dediği gibi, 'Ya başlamamalı ya da bitirmelidir'. Gerçeği, çareleri birlikte arayacağız ve sonuca gitme ümidini hiç ama hiç kaybetmeyeceğiz. Sonuçları değiştirecek olan başlangıçlardır. Bugün başlangıcını yaptığımız yolculuk, inanıyorum ki başarı ile sonuçlanacaktır. Aksi takdirde milletimizin beklentilerini boşa çıkarmış olacağız."
Türk milletinin niteliklerine ve Türkiye'nin geleceğinin parlak olduğuna işaret eden Kahraman, "Türkiye, tarihi misyonunun yüklediği yükü taşıyacaktır. Büyük mesafeler katetmiştir ve edecektir" dedi.
Kahraman, anayasaların, vatandaşların temel hak ve hürriyetlerini koruyan, vatandaş ile devlet arasındaki ilişkiyi düzenleyen, kaynaşmayı sağlayan, devletin temel kurumlarının nasıl işleyeceğini tanımlayan temel metinler olduğunu belirtti.
Bazı anayasaların, devletin ve toplumun değişen şartlara göre kendisini yenilemesini engelleyen ya da zorlaştıran metinleri de ihtiva ettiğine dikkati çeken Kahraman, mevcut anayasa imkan vermediği için birçok yasal düzenlemenin yapılamadığını kaydetti.
"Türkiye'nin ithal ve taklit olmayan, yeni bir anayasaya ihtiyacı bulunmaktadır"
TBMM Başkanı Kahraman, "Demokratik bir anayasanın yapılması diğer kanunlarda gerekli değişikliklerin yapılmasının önünü açacaktır. Türkiye'nin ithal ve taklit olmayan, günün şartlarına cevap veren, geleceğin büyük Türkiye'sini inşa edecek, yalın, sürekli değişiklik yapılmasını gerektirmeyen, kalıcı nitelikte yeni bir anayasaya ihtiyacı bulunmaktadır" diye konuştu.
Anayasanın kısa ve özlü bir temel kanun olması gerektiğini vurgulayan Kahraman, teferruatlı anayasaların diğer hukuki düzenlemelerin günün şartlarına uygun hale getirilmesine engel olduğunu, devletin hareket kabiliyetini sınırladığını anlattı.
24. Dönem Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yeni bir anayasa için oldukça uzun bir zaman ve emek sarf ettiğini belirten Kahraman, çalışmaların 25 ay sürdüğünü anımsattı.
Geçmiş anayasaların madde sayısı, yapım süreçleri, geçirdikleri değişiklikler ve yürürlükte kalma süreleri hakkında bilgi veren Kahraman, şunları söyledi:
"Meclisimiz bir bütün olarak tüm Türkiye'nin Meclis'idir. Milli iradeyi ve milletin egemenliğini temsil etmektedir. Komisyonumuzun sayın üyelerinin mensubu olduğu siyasi parti ile olan bağlılıklarının komisyon çalışmalarında uzlaşma ortamını zedelemeyeceğine olan inancım tamdır. Ortak aklı harekete geçirerek, fikir teatisinde bulunarak anayasa yapım sürecini başarıyla neticelendireceğimize inanıyorum. Hareket noktamız ve hedefimiz, millet, devlet dayanışması olmalıdır. Türkiye'nin toplumsal kutuplaşmayı önleyecek milletçe birlik ve beraberliğimizi güçlendirecek yeni bir anayasaya ihtiyacı bulunduğu kesindir. Günümüzün ihtiyaçlarına cevap verecek bir anayasa düzeni, köklü bir değişiklikle ve yeni bir anayasanın kabulü ile mümkün olabilecektir."
"Çalışmalar en kısa sürede tamamlanacaktır"
24. Dönem'de yapılan çalışmaların yarım kalmış olsa da yeni komisyona ciddi bir birikim aktarılmasına vesile olduğuna vurgu yapan Kahraman, dönemin TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlık ettiği 24. Dönem'deki Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
Çalışmaların 2013 yılı sonlarında taslak metin üzerinde mutabakat sağlanamadan sonlandığını, 172 maddeden oluşması planlanan taslağın 60 maddesinde uzlaşma sağlandığını, sonrasında görüşmelerin tıkandığını anlatan Kahraman, 24. Yasama Dönemi'nde, Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışması kapsamında, üç alt komisyon kurulduğunu ve çok sayıda kurum vu kuruluşun dinlendiğini de hatırlattı.
Komisyonun görüşme yaptığı, bilgi ve görüş aldığı kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, sendikalar ile basın yayın organları hakkında da bilgi veren Kahraman, komisyonun resmi internet sitesi üzerinden de çok sayıda görüş alındığını bildirdi.
Kahraman, komisyonun çok sayıda toplantı yaptığını, birçok toplantıya destek verdiğini de ifade ederek, "Yeni kurulan komisyonumuz geniş kapsamlı ve takdire değer bu birikimden faydalanacak, böylece çalışmalar en kısa sürede tamamlanacaktır" değerlendirmesinde bulundu.