'Barış turizmi'

Dünya turizminin etkili isimlerinin katıldığı İstanbul'daki Dünya Turizm Forumu'na terör ve güvenlik sorunu damga vurdu. Forumda, Türklerin AB'ye vizesiz seyahati için 'koşulların oluştuğu'na dikkat çekildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Şubat 2016 08:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Barış turizmi'

Duygu Erdoğan

Bu yıl ikincisi İstanbul'da düzenlenen Dünya Turizm Forumu (World Tourism Forum), turizm sektörünün yerli ve yabancı öncü isimlerini bir araya getirdi. 4-6 Şubat tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda sürecek Forum'un açılış gününde dünya çapında yaşanan terör olaylarına karşı 'barış' vurgusu vardı.

Foruma, 4 bini yerli olmak üzere 7 bin tur operatörü, acente ve otel temsilcisi katılırken, zirvenin ana Gündem maddelerinden biri de sektörün yeni pazar "Afrika". Forumda ayrıca destinasyon pazarlaması, turizm yatırımları, online turizm, siyasetin turizme etkisi, sağlık turizmi, alışveriş turizmi, lüks konseptler, sürdürülebilir turizm, uluslararası spor organizasyonları gibi konular ele alınıyor.

Ünal: Tedbir yolda

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, turizm ruhunun hatırlanması gerektiğini belirterek, teröre karşı duruşun çok önemli olduğunu dile getirdi.

Ünal, "Bugün insanlığa dayatılan güvenlik sorunu, sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde ve maalesef terörün bir savaş aracı haline dönüştürüldüğü ve daha da kötüsü terörün uluslararası rekabette bir avantaj aracı haline dönüştürülmesi hepimizin birlikte karşı çıkması gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Uluslararası ilişkilerde iyileştirici etkiye sahip bir sektörün (Rusya ile yaşanan turizm sorunu) hiçbir şekilde yaptırım aracı olarak devletlerin kullanmaması gerekiyor" dedi.

Ünal, Rusya ve Ortadoğu'da yaşanan sorunlar sonrası turizm sektörü için yeni ek tedbirler alınacağını belirterek, "Sektörle birlikte yürüttüğümüz yapısal tedbirleri de önümüzdeki günlerde paylaşacağız" şeklinde konuştu.

AB'ye vize seslenişi

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, yaptığı konuşmada AB ile vize serbestisine dikkat çekti. AB'ye üye ülkelerden toplantıya katılan ülke temsilcilerine seslenen Ulusoy, "Türkiye, vize konulacak ülke değil. Vize duvarlarını önümüze set olarak çekmeyin. Türkiye bir gün gelecek sizlere de vize koyacak duruma gelebilecektir. Onun için hesabınızı iyi yapın, dostluğumuzu, kaldıracağınız vize engelleriyle bizi kaynaşamamaktan kurtarın" dedi.

Ulusoy'un İngiliz mevkidaşı ABTA CEO'su Mark Tanzer ise küresel güvenlik ve terör konularına dikkat çekerek, bu gibi olaylarda turistlerin 'yumuşak hedef' olarak göründüğünü söyledi. Tanzer, "Ne olursa olsun doğruyu söyleyin, insanlar güvenmek için her şeyi her riski bilmek istiyor sadece iyiyi duymak değil" diye konuştu.

'Artık vize kalkabilir'

Eski Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, artık terörizmin uluslararası çalıştığını vurguladı ve buna sınırları aşan bir şekilde karşı gelinmesi gerektiğini söyledi. Barroso, vizelerin kaldırılmasına yönelik gelişmeleri ise çok olumlu gördüğünü belirterek, AB Komisyonu'nda çalışırken serbestiyi hep önerdiğini ancak bazı ülkelerin hazır olmadığını dile getirdi. "Artık koşullar oluştu, vize serbestisine gidilebilir" diyen Barroso, Türkiye'de gelişen ve çok büyük bir potansiyel olduğunu ifade etti.

İstanbul en önemli destinasyon olacak

Dünya Turizm Forumu'nun açılışında konuşan Fransız otel zinciri Mama Shelter'in Kurucusu ve Başkanı Serge Trigano, "İstanbul dünyanın en önemli turizm merkezi olacak" dedi.

İstiklal Caddesi'ndeki Demirören AVM'de açılan Mama Shelter oteliyle Türkiye pazarına giriş yapan Serge Trigano, turizmde alışkanlıkların değişmeye başladığını ifade ederek, "Eskiden insanlar yıllarca düşünürdü ancak şimdi kısa zamanda hemen karar verip tatile, gezilere çıkıyorlar. Biz bu sebeple Mama Shelter'ı kurduk, burası otel değil, uyuyabileceğiniz eğlenebileceğiz, o şehri halkıyla tanıyabileceğiniz bir yer" diye konuştu.

Türkiye'nin komşularında yaşanan jeopolitik karmaşaya karşılık ülkenin geleceğine inandıklarını ifade eden Trigano, şunları kaydetti: "İnsanlar düşünceli olsa da burayı göremeden geçemiyorlar. Biz Türkiye'ye çok inanıyoruz. 21. yüzyılın en önemli destinasyonu İstanbul olacak. Bu nedenle, burada daha fazla otel açmak istiyoruz."

'Burayı çok seviyorum'

Mama Shelter olarak sevdikleri yerlere gitmeyi seçtiklerini, bu yüzden de çok sevdikleri Türkiye'de olduklarını hatırlatan Serge Trigano, "Burayı çok seviyoruz, benim anneannem, dedem burada yaşamış, bu yüzden hala börek yiyoruz. Çok güzel arkadaşlıklarımız, dostluklarımız var. Torunum yarı Türk, gelinim Türk benim, o yüzden burasını daha çok seviyorum" dedi.

Fransa'da artık otellerin yüzde 20 daha az dolduğuna dikkat çeken Serge Trigano, "Bu yüzden burayı sevmek için duygusal sebepler dışında mantıklı sebepler de var" ifadelerini kullandı. "İşimizin yüzde 90'ını artık internet üzerinden yapıyoruz" diyen Trigano, her şey değişirken kendilerinin de buna ayak uydurduklarını ve yeni bir konsept oluşturarak, insanların bir araya gelip güzel bir tatil yapabilmelerini sağlamak için çalıştıklarını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber