Danıştay'dan imam hatip müdür ve öğretmenleri hakkında karar

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Şubat 2016 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Danıştay'dan imam hatip müdür ve öğretmenleri hakkında karar

Danıştay, imam hatip lisesi müdür ve öğretmenlerine dini konularda halkın bilgilendirilmesine yönelik faaliyetlerde bulunma görevi veren yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurdu.

7 Eylül 2013 gün ve 28758 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davalarda davada, Danıştay 2. ve 8. Daireleri, bütçe dışı kaynaklarla yani öğrencilerden para toplanarak personel çalıştırılmasını hukuka aykırı bulmuş ve yürütmesini durdurmuştu.

Diğer maddelerle ilgili yürütmenin durdurulması isteği reddedilmişti. Ret kararı üzerine yapılan itiraz üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, aynı yönetmeliğin 78/7 ve 86/6 fıkralarının da yürütmesini durdurmuştur.

Yönetmeliğin anılan hükümleri Anadolu İmam Hatip ve imam hatip lisesi müdür ve öğretmenlerine dini konularda halkın bilgilendirilmesine yönelik faaliyetlerde bulunma görevi vermekteydi.

İşte iptal edilen maddeler;

07.09.2013 Tarihli ve 28758 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Müdür, görev, yetki ve sorumlulukları" başlıklı 78. maddesi 7. fıkrasındaki; "(7) Anadolu imam-hatip ve imam-hatip lisesi müdürleri ayrıca okuldaki eğitim, öğretimle ve işleyişle ilgili olarak, okulun çevreyle ilişki kurmasını sağlamak amacıyla, dini konularda halkın bilgilendirilmesine yönelik meslek dersleri öğretmenlerinin sorumluluğunda sosyal etkinlikler çerçevesinde hutbe, vaaz ve benzeri programlar düzenler ve bu konularda müftülük, il veya ilçe milli eğitim müdürlükleri, yükseköğretim kurumları ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar. Mesleki Açık Öğretim Lisesi imam-hatip bölümü öğrencilerine yüz yüze eğitim verilmesi konusunda gerekli önlemleri alır. Ayrıca okulun mescit, kütüphane, kitaplık, laboratuvar ve benzeri eğitim ortamları ve uygulama çalışmalarında kazanılacak bilgi ve becerilerin okulun amaçlarına ve öğretim programlarındaki ilkelere uygun olarak kullanılmasını sağlar." hükümleri ve "Öğretmenlerin görevleri ve sorumlulukları" başlıklı 86. maddesi 6. fıkrasındaki; "(6) Anadolu imam-hatip ve imam-hatip lisesi meslek dersleri öğretmenleri gerek ders saatleri içerisinde, gerekse ders saatleri dışında olmak üzere öğrencilerin mesleki becerilerinin geliştirilmesi için çevreyle ilişki kurmalarına rehberlik ederek mesleki uygulamalarının verimli olması yönünde çalışmalar yapar, dini konularda halkın bilgilendirilmesine yönelik faaliyetlere katılır." hükümleri iptal edilmiştir.

Danıştay kararını bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber