Ali Sarıkaya: Bu ateşi birlikte söndürebiliriz

Bölge; çökmüş devletler ve zehirli bir karışımla karşı karşıya. Krizi sadece Ankara-Washington kombinasyonu çözebilir.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Şubat 2016 07:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ali Sarıkaya: Bu ateşi birlikte söndürebiliriz

Başbakan Başdanışmanı ve Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ali Sarıkaya, "the Hill" internet sitesinde yayımlanan "Türkiye-ABD: Gelişen Tehditlerle Yüzleşen Vazgeçilmez Müttefikler" başlıklı makalesinde önemli mesajlar verdi. Sarıkaya özetle şu görüşleri paylaştı:

KAPSAMLI STRATEJİ

Günümüzde karşılaştığımız küresel sorunlar, tüm dünyadaki insan yaşamına önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Terör tehdidine karşı ABD yönetimi, DAEŞ'e karşı geniş bir koalisyona liderlik etmekte, Türkiye de bu koalisyona çok önemli katkılarda bulunmaktadır. Bu, aynı zamanda bölgesel sorunları çözmeyi amaçlayan kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç duyulduğuna yönelik geniş mutabakatın göstergesidir.

Bu karmaşık bölgesel dinamikler, otokratik rejimlerin ayakta kalmak için çaresizce izlediği stratejilerinin yanı sıra bölgesel rekabet, mezhepçilik ve bölgenin dışından müdahaleler tarafından ateşlenmektedir. Bu değişken jeopolitik çevreden en fazla çıkar sağlayan Esed rejimi ve DAEŞ, yüzbinlerce kişinin ölümünden sorumludur. Bölgesel ülkelerin, Suriye halkını cezalandırmak için bu karanlık güçlere katılmasını, bu süreçteki barış ve diplomasi fikrine sözde bağlılık göstermelerine tanık olmak, üzüntü vericidir.

ABD-Türkiye ilişkilerinin yeniden canlandırılması, AB'ye yaptığımız son anlaşmayla birlikte, teröre karşı mücadeleyi ele almak için yenilenen umutlar sağlar. Türkiye için, bu ilişkinin hükümleri sadece güvenlik bağları üzerinde yükselemez. Bağlarımızın NATO ve AB'nin ötesine ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'na katılmasının temini için daha geniş bir işbirliğine ihtiyaç var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber