Doğu'da borçlar ertelenecek faizsiz kredi imkanı sağlanacak

Terörle Mücadele Eylem Planı'nın ekonomik ayağı çerçevesinde GAP bölgesine 2016-2018 dönemi için 26.5 milyar TL yatırım yapılacağını belirten Davutoğlu, esnaf ve çiftçilerin kredi ödemelerinin erteleneceğini ve faizsiz kredi imkanı sağlanacağını bildirdi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Şubat 2016 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doğu'da borçlar ertelenecek faizsiz kredi imkanı sağlanacak

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde önümüzdeki dönemde hayata geçirilmesi planlanan 'Terörle Mücadele Eylem Planı'nı açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bölge çiftçi ve esnafına borç erteleme ve yatırım müjdesi verdi. Mardin'de 'Kardeşlik Buluşması' adlı toplantıda yaptığı konuşmada 10 başlık altında topladığı 'Terörle Mücadele Eylem Planı'nın ekonomik ayağı çerçevesinde bölge ekonomisini güçlendireceklerini ve GAP bölgesine 2016-2018 dönemi için 26.5 milyar TL yatırım yapılacağını belirtti. Davutoğlu "Kimse merak etmesin, Diyarbakır Çarşısı, Mardin ya da Silopi, neresi olursa olsun bütün vatandaşlarımızın terörden kayıplarını telafi edeceğiz. Onlar yangın çıkardılar, biz yangın yerinde bir gülistan inşa edeceğiz inşallah" dedi. Davutoğlu, şunları söyledi: "İşadamlarımızla gece 03.00'e kadar süren toplantıda ihtiyaçlarını tek tek dinledim. Bana iletilen her talep yerine mutlaka getirilecek. Bu çerçevede Doğu ve Güneydoğu'da işveren ve sigortalıların ödeme güçlüğü nedeniyle oluşan prim borçları, hiçbir gecikme zammı ödenmeksizin ertelenecek. Esnaf ve sanatkarların Halkbank kredi ödemeleri ertelenecek. Çiftçilerimizin herhangi bir ödemesi varsa ertelenecek. Çiftçilerimize ve esnafımıza faizsiz kredi sağlanacak."

EKONOMİK KALKINMA HAMLESİ

İstihdam artışını sağlayacak şekilde yepyeni bir hamle başlatılacağını söyleyen Davutoğlu "Huzur olmazsa ekonomi olmaz. Yeni bir ekonomik kalkınma hamlesi başlatıyoruz. 200 milyar Türk Lirası yatırım yaptık 13 yıl içinde Doğu ve Güneydoğu'ya. Biz yaptık onlar saldırı düzenledi. Üniversitesiz şehir bırakmadık ama onlar bütün bunları baltaladı. Çünkü biliyorlar istihdam olursa teröre gidecek genç bulamazlar. Yatırımların hepsi tamamlanacak. 2016-2018 arasında sadece GAP bölgesine 26.5 milyar Türk Lirası yatırım yapacağız. Onlar yıkmaya biz yapmaya geliyoruz. Onlar tahrip etmeye biz inşa etmeye geliyoruz" diye konuştu.

26.5 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

- 3 yılda GAP'a 26.5 milyar TL yatırım yapılacak.

- Esnaf ve çiftçilerin kredi ödemeleri ertelenecek, faizsiz kredi sağlanacak.

- Hasar gören şehirler tarihi dokularına uygun inşa edilecek.

- Yeni istihdam hamlesi başlatılacak.

- Doğu ve Güneydoğu'da işveren ve sigortalıların ödeme güçlüğü nedeniyle oluşan prim borçları, hiçbir gecikme zammı ödenmeksizin ertelenecek.

DİYARBAKIR İLHAM VERECEK

Eylem planının 6'ncı ayağının mekanın ihyası olduğunu belirten Davutoğlu, bunun kentsel dönüşüm olarak ifade edildiğini, ancak kendisinin bu tanımı kullanmak istemediğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeni bir yasal düzenleme içerisinde bulunduklarını belirten Davutoğlu, Mardin, Diyarbakır, İznik, Amasya, Sivas, Kırşehir gibi doğu ve batıdaki bütün tarihi dokuya sahip şehirlerin, ihya çalışmalarını yapacaklarını ifade etti. Başbakan Davutoğlu, Diyarbakır ve Sur'un tarihi özellikleriyle yeniden inşa edileceğini vurgulayarak, bütün insanlığın Diyarbakır'dan ilham alacağını anlattı. Tarihi dokunun muhafazasıyla birlikte kentlerin alt yapı çalışmalarının da devam edeceğini anlatan Davutoğlu, çukurlarla, mayınlarla bozulan isale hatları, kanalizasyonlar ve arıtma tesislerinin tümüyle elden geçirileceğini ve süratle yolların rehabilite edileceğini söyledi.

İŞ DÜNYASI VE STK'LARDAN 'EYLEM PLANI'NA TAM DESTEK

ESNAFI RAHATLATIR BARIŞA KATKI SAĞLAR

- TESK Başkanı Bendevi Palandöken: Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan yatırım ve destekler esnaf ve sanatkarlarımıza çok olumlu katkı sağlayacaktır. Esnafı rahatlatacak düzenlemeler içeriyor. Esnafı rahatlatmasının yanı sıra barışa da katkı sağlar. Faiz desteği sağlanması esnafın yeni yatırımlarını olumlu yönde etkiler. Vadesi gelmiş ve ödenmeyen prim borçlarının ertelenmesi de esnaf ve sanatkarımıza olumlu katkılar sağlayacaktır. Eminim sağlanan bu destekler ve kolaylıklar sayesinde bölge esnafı yaralarını önemli ölçüde saracaktır.

İŞ OLANAĞI OLURSA DAĞA ÇIKIŞIN ÖNÜNE GEÇİLİR

- Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. Sabri Ertekin: Güneydoğu Anadolu Projesi'ne (GAP) yönelik yatırımlar son derece önemli. GAP Projesi'nin sulama yatırımlarının tamamlanması önemli miktarda gelirlerde artışa neden olur. Sanayici de bu gelişmelerden istifade eder. 1 dekar alanın sulamaya açılmasının maliyeti 1.000 TL. Sulamaya açıldığında bir yıl sonra 1.200 TL'lik karşılık alınıyor. Yani bir koyduğunuz zaman bir yıl içerisinde 1.2 lira hemen karşılığı alınıyor. Sulanabilecek alanlara yönelik yatırımların tamamlanmasıyla birlikte işsizlikte önemli ölçüde azalacak, dağa çıkışın önüne geçilebilecek.

ÖNEMLİ OLAN BÖLGENİN KALKINMASI

- Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar: Sayın Başbakan hem yeni Anayasa, hem çözüm sürecinden bahsetti. Özellikle çatışmalı ortamdan dolayı barınma sorunu yaşayan ailelere yönelik destek sunulacağını ifade etti. Bizim için esas olan buranın kalkınması istihdamın oluşması. Bütün bu olumsuzlukların yaşanan çatışmalı sürecin sonucu olduğunu biliyoruz. Çözüm sürecine benzer bir süreç başlamazsa ekonomik iyi niyetli adımlar istenilen sonucu bize vermeyebilir. Bu yönde çalışma yapmak, bu çerçevede politikalar geliştirmek anlamlı.

BÖLGE İŞADAMLARI YATIRIM YAPMALI

- TÜMSİAD Başkanı Yaşar Doğan: İnanılmaz derecede mutluyuz. Güneydoğu'daki ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkı sağlayacaktır. STK'ların buna dikkat çekmesinin yanı sıra vatandaşların da devletin kendileriyle birlikte olduğunu hissetmesi lazım. Devlet burada halkla beraber. Çok olumlu takdirle karşılıyoruz. İstihdam artarsa insanlar işi gücüyle uğraşırsa çukurlarla kimse uğraşmaz, prim de vermez. Hem ekonomiye hem kalkınmaya katkı sağlayacaktır. Güneydoğu'daki ekonomi canlanırsa vatandaş da daha fazla işiyle, gücüyle, aşıyla uğraşmaya başlayacak.

İŞ VE YATIRIM ORTAMI TERÖRÜ ÖNLER

- Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu: Terör nedeniyle mağduriyet yaşayan esnaf ve sanayicilere destek olunmasının olumlu sonuçları olur. Güneydoğu Anadolu Projesi'ne (GAP) daha fazla yatırım yapılması işsizliğin azaltılmasına da katkı sağlayacaktır. Yatırımlar işsizlik için büyük önem taşıyor. İşsiz insanların kandırılması daha kolaydır. Hükümet sağlanacak bu tür destekler bölgedeki yatırım ortamını iyileştirirken istihdamın artırılmasına da katkı sağlar. İşi olan birini terör örgütünün kandırması kolay değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber