TANAP'a 1 milyar avro finansman desteği

Enerjide Türkiye'yi bölgesel merkez yapacak projelerden Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) için Avrupa Yatırım Bankası'ndan (AYB) 1 milyar avroluk finansman desteği geldi. Bu finansmanı aşamalı sağlayacaklarını belirten AYB Başkan Yardımcısı Ballekom, Türkiye Petrolleri'nin Silivri'de 500 milyon avro maliyetli gaz depolama tesisine de kaynak sağlayacaklarını söyledi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Şubat 2016 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TANAP'a 1 milyar avro finansman desteği

Avrupa Yatırım Bankası (AYB) Başkan Yardımcısı Pim Van Ballekom, bu yıl Türkiye'nin talebi üzerine enerji finansmanın öncelikleri olacağını belirterek, "Şu an gündemimizde Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) var. Maliyeti 8 milyar doları aşacak bu çok büyük ve stratejik proje için 1 milyar avroluk finansman desteği istendi. Bu finansmanı tek seferde değil ama aşama aşama sağlayacağız" dedi. Geçen yıl Türkiye'ye sağladıkları finansmanın enerji, KOBİ finansmanı, ulaşım gibi farklı alanlarda 2,3 milyar avroya ulaştığını hatırlatan Ballekom. bu rakamın her yıl 2-2,5 milyar avro arasında değiştiğini dile getirdi.

2016'NIN YÜKSELENİ ENERJİ

AYB Başkanı Ballekom, bu yıl ise Türkiye'de enerji sektörüne sağlayacakları kredi desteğinin her zamankinden biraz daha fazla olacağına işaret ederek, "Planlarımızı Türk yetkililerle görüşüp öyle yapıyoruz. Bu yılki desteğin enerjiye daha fazla olması Türk yetkililerinin isteği üzerine gerçekleşti. O yüzden 2016'da normalden daha fazla enerji finansmanı sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

AYB'DEN KAYNAK AŞAMALI AKACAK

Türkiye için enerji kaynaklarının çeşitliliğinin ve arz güvenliğinin sağlanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Ballekom, şöyle devam etti: "Şu an gündemimizde TANAP var. Maliyeti çok büyük ve stratejik proje için 1 milyar avroluk finansman desteği istendi. Bu finansmanı tek seferde değil, ama aşama aşama sağlayacağız. Bu yüzden de önümüzdeki yıllardaki enerji sektörünün portföyümüzdeki payı artacak."

Silivri'deki doğalgaz deposuna da kredi

AYB Başkanı Ballekom, Türkiye'de gaz depolama kapasitesinin artırılması adına çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Bu konuda İstanbul Silivri'deki Türkiye Petrolleri'nin gaz tesisine kaynak sağlayacaklarını söyleyen Ballekom, şöyle dedi: "Türkiye Petrollerinin Silivri'de maliyeti toplamda 500 milyon avroyu bulacak gaz depolama tesisine de finansman sağlayacağız. Bu projeye ayıracağımız kredi netleşmedi, ancak bu yıl enerjide desteklediğimiz ikinci büyük proje olmasını öngörüyoruz."

Yenilenebilir enerji finansmanı sırada

Türkiye'de talep olduğu takdirde yenilenebilir enerji projelerini de portföyleri içine katmak istediklerini dile getiren AYB Başkan Yardımcısı Ballekom, güneş ve rüzgar enerjisi projelerini küçük çaplı olsalar da destekleyeceklerinin altını çizdi. Düşen petrol fiyatları nedeniyle yenilenebilir enerji yatırımlarının durdurulmaması gerektiğini anlatan Ballekom, Türkiye'nin yatırımcıya her türlü yatırım için güven veren bir ülke olduğunu belirtti. Ballekom, "Yabancı yatırımcı için en büyük garanti istikrarlı ekonomidir ki, bu yüzden de Türkiye'ye yabancı yatırımın akacağını düşünüyorum" değerlerdirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber