TEB'in aktif büyüklüğü 2015'te 72 milyar liraya ulaştı

Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) aktif toplamı, geçen yıl yüzde 14 artarak 72 milyar liraya ulaştı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2016 13:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TEB'in aktif büyüklüğü 2015'te 72 milyar liraya ulaştı

TEB tarafından yapılan açıklamaya göre, banka 2015 yılını öngörüleri ve hedefleri doğrultusunda tamamlayarak, dengeli büyümesine devam etti.

Bankanın aktif toplamı geçen yıl yüzde 14 yükselerek 72 milyar liraya, toplam mevduatı da yüzde 13 artarak 44,39 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde bankanın özkaynakları yüzde 18'lik artışla 6,96 milyar lira düzeyinde gerçekleşirken, sermaye yeterlilik rasyosu ise yüzde 13,94 oldu.

TEB'in kredi hacmi de gelişmesini sürdürerek, 2015'te 53,21 milyar liraya çıktı. Bankanın yüzde 17 artan kredi hacmi 2015 yıl sonu bilanço büyüklüğünün yüzde 74'ünü oluşturdu. TEB'in KOBİ segmentine kullandırdığı krediler yüzde 46'yla toplam kredi stokunun en büyük dilimini oluşturmayı sürdürürken, takipteki kredilerinin oranı yüzde 2,28 düzeyinde gerçekleşti.

Net bankacılık geliri yüzde 16 artarak 3,851 milyon liraya ulaşan TEB, 2015 yılını 1,077 milyon lira vergi öncesi karla tamamlarken, net karını ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 42 artırarak 882,5 milyon liraya çıkardı.

TEB'in verimliliği ve etkinliği geliştirme çabalarının bir sonucu olarak, 2015 yılında da özkaynak ve aktif karlılığındaki artış sürdü. Bankanın, yıl sonu itibarıyla özkaynak karlılığı yüzde 14,7 ve aktif karlılığı ise yüzde 1,3 oldu.

- TEB geçen yıl çok sayıda projeyi hayata geçirdi

TEB, uzun vadeli bir bakış açısıyla belirlediği "İyi Banka" olma vizyonu ışığında hareket ederek, 2015 yılında inovasyondan spora, finansal okuryazarlıktan girişimciliğe, KOBİ'lerden kadın girişimcilere kadar pek çok eksende çok sayıda projeyi hayata geçirdi.

Geçen yıl uluslararası çapta 16 inovasyon ödülü alan TEB, ilkini gerçekleştirdiği TEB Nakit Yönetimi Akademisi'yle de dijitalleşen dünyada bankacılığa yeni bir platform kazandırdı.

Banka, geçen yıl gerek KOBİ Bankacılığı'nda gerekse Girişim Bankacılığı'nda benimsediği "Danışman Banka" anlayışıyla çeşitli projeleri hayata geçirmeyi sürdürdü. Bugüne kadar TEB Kuluçka Merkezi'ne 2 bin 900'e yakın yeni iş fikri gelirken, bunlardan 280'i kabul edildi, 10 girişimci ise yatırım almayı başardı.

TEB, geçen yıl kadın KOBİ ve işletme sahiplerini desteklemek, kadınların iş hayatındaki varlıklarını güçlendirmek amacıyla sektörde bir ilke imza atarak banka içinde ayrı bir yapılanmayla Kadın Bankacılığı'nı başlattı.

Banka ayrıca, 2015 yılında lansmanını gerçekleştirdiği dijital bankacılık platformu CEPTETEB ile kısa bir sürede 140 bin müşteriye ulaştı. Geçen yıl TEB müşterilerinin yüzde 82'si bankanın sunduğu dijital dağıtım kanallarını kullanırken, aynı yıl internet bankacılığı kullanıcı tabanı yüzde 40 artarak 780 bini, mobil bankacılık uygulamasını kullanan aktif müşteri sayısı ise yüzde 100 büyüyerek 450 bini aştı.

TEB'in toplam bankacılık işlemlerinde dijital bankacılığın payı da geçen yıl yüzde 83'e ulaştı. TEB müşterileri bu dönemde para yatırma işlemlerinin yüzde 69'unu, para çekme işlemlerinin yüzde 87'sini, kredi kartı ödemelerinin yüzde 79'unu, fatura ödemelerinin yüzde 84'ünü ve para transferlerinin yüzde 87'sini, TEB dijital bankacılık kanalları üzerinden gerçekleştirdi.

- TEB, 2016 yılında da ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürecek

TEB, bugüne kadar olduğu gibi 2016 yılında da rakamsal büyümenin yanı sıra tüm paydaşları için değer üreterek verimlilik odaklı büyümeyi hedefliyor.

Gelişmekte olan dijital platformlara kilit önem atfeden TEB, aynı zamanda alternatif dağıtım kanalları ve yaygın şube ağıyla müşterilerinin yanında yer almaya devam edecek.

TEB, her alandaki verimliliği gözeterek katma değeri yüksek ürün ve hizmetler sunmak için çalışmalar yürütmenin yanı sıra, istihdam ve özellikle kadınların iş gücüne daha fazla katılımıyla tasarruf oranlarının yükseltilmesi konusunda da alternatif çözümler üretmeyi sürdürecek.

BNP Paribas'la olan sinerjik iş birliğini 2016 yılında faaliyetlerinin her alanında sürdürmeye ve bu güçlü sinerjiden artan oranda faydalanmaya odaklanan TEB, BNP Paribas'ın dünya çapında yaygın hizmet ağından aldığı gücün de katkısıyla, farklılaşmış ve ihtisaslaşmış yapısını daha da ileriye taşımak konusunda kararlılığını sürdürecek.

Belgin Yakışan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber