ABD Türkiye'yi yeni anladı

Rusya'nın ve Esad rejiminin aylardır Suriye'de sivilleri katlettiği yönünde Türkiye'den gelen uyarılara kulak tıkayan ABD, işin ciddiyetini Halep'te saldırılar artıp bölgedeki siviller göç için yola çıkınca anladı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 07 Şubat 2016 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ABD Türkiye'yi yeni anladı

Rusya ve Esad rejiminin özellikle son bir haftada Halep ve çevresindeki sivillere yönelik artarak süren saldırılarına nihayet ABD'den tepki geldi. ABD, Türkiye uzun zamandır uyarmasına rağmen dünyanın gözü önünde Suriye halkını katleden Putin ve Esad ittifakına Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest üzerinden iş işten geçtikten sonra net bir eleştiri getirdi. Earnest, günlük basın toplantısında, "Halep'te yaşananlar muhaliflerin kontrolündeki masum insanların hedef olduğuna net bir örnek" ifadesini kullandı ve bu saldırıların sadece bölgede değil dünya genelinde sığınmacı krizini tetikleyeceğini vurguladı.

DEHŞET VERİCİ

Suriye'deki insani durumun Rusya ve Esad rejimi saldırıları nedeniyle daha da kötüleşmesinden kaygı duyduklarını bildiren Earnest, "Halep'e ilişkin şu anda asıl endişemiz kentin kuşatma altına alma ihtimalinin bulunması ve bunun da oradaki dehşet verici insani durumu daha da kötüleştirmesidir" diye konuştu. Sözcü bu sözlerine ek olarak da "Rusların Suriye'deki askeri stratejisinin, savaşa siyasi çözüm bulma çabalarının altını oyuyor" ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de "şimdiden insani yardım yolları kesilmiş durumda" bilgisini verdi.

KÖR BOMBA

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de önceki gün Halep saldırıları sonrası hastanelerin ve sivillerin konakladığı yerlerin vurulduğunu dile getirmiş, "Rusya ve Esad kör bomba kullanıyor, yaralıları kurtaranları bile öldürüyorlar. Bu son bulmalı" demişti. Kerry, Rusya'nın oy kullandığı BMGK'nın 2254 sayılı kararına uygun hareket etmediğini de vurgulamıştı. Cenevre'de 25 Ocak'ta başlayan barış görüşmelerini baltalamak ve muhalifleri masada 'şart koşamayacak' hale getirmek için yüz binlerce kişinin yaşadığı Halep'te sivillere yönelik saldırılar düzenleyen Rusya ve Esad rejiminin şimdiki hedefi kentin kuzeyinde gerçekleştirdiği gibi Halep merkezi de ele geçirmek ve burada dünyanın gözü önünde bir katliam daha yapmak.

55 BİN KİŞİ KAPIDA

Suriye'nin Halep kentinde Esad ve Rusya'nın saldırılarının artması sonucu Halep'ten kaçan on binlerce sivil Azez'e giden 100 kilometrelik koridor üzerinden Türkiye sınırına vardı. Kilis Valisi Süleyman Tapsız, konu ile ilgili BBC'nin sorularını yanıtladı ve Türkiye sınırına gelen Suriyelilerin 35 bine yükseldiğini duyurdu. Tapsız, Halep'ten gelen 10 bin kişinin kamplara yerleştirildiğini belirterek saldırıların devam etmesi halinde en az 70 bin kişinin daha bölgeye gelme ihtimalinin bulunduğunu vurguladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Avrupa Birliği dışişleri bakanlarıyla Amsterdam'da yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere konu ile ilgili yaptığı açıklamada rejim saldırılarından kaçan 50-55 bin kişinin daha yolda olduğunu aktardı. AB de Suriye kaynaklı yeni bir göç dalgasına dair haberlerin endişe verici olduğunu bildirdi. AB Komisyonu'nun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, yazılı açıklamasında, Suriye'de siyasi çözüme ve ablukaların kaldırılmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber